SZENT FERENC ELSO TÁRSAI (I. r.)

A Ferences Martyrologiumban ez áll: Ápr. 16-a az egész ferences családban ünnepélyes megemlékezés arról a napról, amelyen Szent Ferenc atyánk 1209-ben III. Ince pápától elnyerte a Regula jóváhagyását. Azért ezen a napon a Rend tagjai megújítják szerzetesi fogadalmaikat. A régebbi Breviáriumban ezen a napon az „ünnepi megemlékezés Szent Ferenc atyánkról” nevu ünnep volt található.
Ez a nap egyúttal alkalom Szent Ferenc elso társainak ünneplésére is. Ezek: Quintavallei Bernát, Cattani* Péter, Egyed, Sabbatino*, Morico*, Cappella János, Fülöp, San Constanzoi János, Barbarus (v. Bernardus), Vedai (de Viridante) Bernát, Szilveszter és Tancredi Angelusz. Ok ott voltak Rómában a Regula jóváhagyásánál. Hozzájuk soroljuk még azt a késobbi négy bizalmas tár-sat, akik legközelebb álltak a szenthez, ezek: Masseo, Rufino, Leó és Junipero. Ezt a tizenhat testvért a rendi hagyomány boldogokként tiszteli. Egy idoben történtek is kezdeményezések hivatalos boldoggá avatásukra, de közülük csak Egyed testvér nyerte el ezt a hivatalos boldoggá avatást. (Lásd ápr. 23.) Az elso 12 társról a Fioretti 1. fejezete írja, hogy olyan jámborak voltak, hogy az apostolok ideje óta nem látott a világ ily csodálatosan szentéletu fér-fiakat. 1. Quintavallei Bernát (1. dec. 2.) 2. Cattani Péter. Jogtudós, káptalani ügyész, az assisi Szent Rufin székes-egyház kanonokja (de nem volt pap). 1219-ben Szent Ferenc társaságában látogatott el a Szentföldre. Szent Ferenc visszatérése után ot nevezte ki általános helyettesévé (vikárius generálissá). A szent megkülönböztetett tisztelettel övezte s Péter úrnak szólította. Azonban már 1221. márc. 10-én meghalt. A porciunkulai templomban temették el. Sírjánál sok csoda történt, mire a nép tömegesen kereste fel sírját s ezzel zavarta a testvérek életét. Szent Ferenc - hivatkozva arra, hogy Péter életében mindig engedelmeskedett, fel-szólította, hogy hagyja abba a csodatevést. S ettol kezdve a csodák valóban abbamaradtak. 3. Egyed testvér, „aki Szent Pálhoz hasonlóan a harmadik égig ragadtatott” (Fioretti), ot a boldogok között tiszteljük. 4. Sabbatino, aki késobb Rómába ment, 1250-ben halt meg s az Aracoeli rendházban halt meg. 5. Morico, róla igen keveset tudunk. Assisiben lakott. „Szent Ferenc atyánk életének minden tettében Krisztushoz hasonlított. Miként Krisztus nyilvános muködésének kezdetén 12 apostolt választott, ...úgy Szent Ferenc is rendjének alapításakor tizenkét társat vett maga mellé, akik a legteljesebb szegénységet vállalták magukra” (Fioretti).

Imádság:
Istenünk, te nekünk Szent Ferencet vezérül és tanítóul adtad. Add meg kegyesen, hogy mi, akik elso társai emlékezetét áhítattal megüljük, Szent Ferenc atyánk nyomdokait huségesen kövessük. A mi Urunk Jézus Krisztus által.

   

Eseménynaptár  

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
30
   

Kárpátaljai Ferences
Misszió Alapítvány

kfma logo

 

katekizmus logo

 

biblia keres logo

 

 

kat biblia logo

 

 

zsolozsma

 

 

 

 

   

Statisztika

Cikkmegtekintések találatai
456772
   

Jelenleg a honlapon

Oldalainkat 128 vendég és 0 tag böngészi