HOL – MI

Ezen az oldalon arról olvashatsz, hogy hol és mi történik azért, hogy a fiatalok megismerhessék Isten Örömhírét Assisi Szent Ferenc tolmácsolásában. Olyan rendszeres ferences ifjúsági programokat, rendezvényeket mutatunk be itt tehát, amelyek akár máshol is alkalmazható modellek, kiindulópontok lehetnek.


FERENCES IFJÚSÁG (BUDAPEST, PESTI FERENCES TEMPLOM). A 18-35 éves korosztály számára meghirdetett ifjúsági csoportba a keresztény hitük elmélyítése és a ferences lelkiség iránt érdeklődő fiatalokat várjuk. Érdeklődni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.

MARGIT KÖRÚTI FERENCESEK IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGE "Célunk, hogy olyan kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk a plébánia 18 és 40 közötti korosztályának, ahol értelmesen tölthetik el az idejüket, új barátságokra, ismeretségekre tehetnek szert, valamint hogy növeljük az összetartozás érzését előmozdítva ezzel a plébániai életet."
A Plébánai Ifjúsági Közösség a Margit Krt-i Ferences Plébánia Ifjúsági Bizottsága által szervezett programok keretében működik. A programkínálat az elmúlt évek során jelentősen gyarapodott: kirándulás, játék, szolgálat, lelkinap, bál, táncház, buli, s még sok-sok jó program 18 és 40 közötti fiataloknak. A programok közé bekerült az úgynevezett Játékbarlang, amely egész délutánt és estét felölelő társasjátékozást jelent, évente 2-3-szor tartanak élőzenés táncházat, egyre gyakoribbak a kirándulások, valamint sor került már ádventi és nagyböjti lelkinapra, illetve előadásokra is.

Bővebben a Margit Körúti Ferencesek Ifjúsági Közösségéről


FBI – FERENC BARÁTAI (IS) IFJÚSÁGI CSOPORT A zalaegerszegi Jézus Szíve Ferences Plébánia ifjúsági közössége. Egy életvidám közösség, amelynek tagjai lelkileg és testileg is töltekezhetnek az "FBI" programjain.

Bővebben az FBI-ről

ERDEI ISKOLA PROGRAM – ESZTERGOM

Nagyon sok ötletet meríthetünk az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, Kollégium és Szakközép¬iskola részletesen kidolgozott, nagyszerű erdei iskola programjából.

Részletek tájékoztatójukból

Assisi Szent Ferenc természetfelfogásának megismertetése és továbbadása az egyik legfontosabb célként jelenik meg a Ferences Rend által fenntartott iskolákban. A következő programokból tevődik össze: séta a tanösvényen (geomorfológiai ismertek), vadles, tájékozódási futás, térképolvasás, régészeti emlékek (Pisznice, Pusztamarót, Baj), fafaragás és esztergálás meteorológiai mérések, gyógynövényismeret és gyűjtés, madártani megfigyelések, gyűrűzés, erdei mesterségek (faszén-, mészégetés), látogatás a gombáspusztai arborétumba, céllövészet légpuskával, víztisztaság-elemzés, szennyvíztisztító működése a nyaraló területén, növényismeret, fakitermelés, erdőművelés, főzési gyakorlatok (tűzrakástól a bográcsgulyásig), szelektív szemétgyűjtés, nomád-tábor, nyomolvasás. A programokat három évre bontjuk, és ciklusonként ismételjük.

A ferences nevelés célja az, hogy megismertesse a diákokkal azt a hagyományt, melyet a Szentírás fogalmaz meg a Zsoltárok könyvében és amelyet Assisi Szent Ferenc megélt. A Teremtő Isten dicsőítésének közösségében a teremtmények együvé tartozása alkotójuk magasztalásában formálódik. Az ember egyfelől a teremtett világ nagyszerűségéért áldja az Urat, aki mindezt megalkotta, másrészt együtt magasztalják a teremtőt:

"Dicsérjétek az Urat a földről, / sárkányok és mélységes vizek mind! / Tűz, jégeső, hó, fagy és szélvihar, /amelyek parancsát teljesítik; /Mindnyájan ti hegyek és halmok, / gyümölcstermő fák és mind a cédrusok, / Vadállatok és minden állat, / csúszómászók és szárnyasok, / Föld királyai és mind a népek, / fejedelmek és mind, bírái a földnek, / ifjak és szüzek, / vének és gyermekek, / dicsérjék az Úr nevét."

Részletesebben lásd itt.

FERENCES IFJÚSÁGI ZARÁNDOKLAT – Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra
A hagyományos ferences ifjúsági zarándoklat szinte végig a Közép-Európán átívelő gyönyörű zarándokösvényen, a Mária Úton halad.

A zarándokok élménybeszámolóit és a Mária Út ismertetőjét itt olvashatod.


FIT - FERENCES IFJÚSÁGI TANYA
"A zalai dombok között, erdők ölelésében, egy kicsit védve a világ zajától, évről-évre lehetőséget adunk közösségeknek a nyári táborozásra, osztályoknak erdei iskolás programokra, családoknak az együttlétre. A saját megszervezett lehetőségeik jól illeszthetők a FIT kínálta adottságokkal: lovaglással, hintózással, állatok gondozásával. Megismerhetik a falusi életet, a kétkezi paraszti munkát, erősödhet a közösséghez való tartozás, a szabadság érzése tágul a zalai dombok horizontján. Együtt ébredni és élni a természet megannyi csodájával! A teremtett világot felfedezni, gyönyörködni benne, és eljutni a Teremtőhöz!
Az ország egész területéről érkező csoportoknak - akik között vannak egyházi iskolák diákjai, családos közösségek, állami gondozottak, autisták, cserkészek, az óvodástól az egyetemistáig - rendszeresen kitárjuk Fekete István pazar életművét magába ölelő irodalmi munkásságát."
A részletek és a képes tájékoztatók a következő helyen olvashatók:

FIT ismertető


FerIza – FERENCES IFJÚSÁGI ZARÁNDOKLAT – ERDÉLY
Dr. fr. Orbán Szabolcs OFM ferences tartományfőnök 2003-tól minden évben megszervezi a FerIza-t.

2010-ben a zarándokok – a hétköznapok zajos világától távol – Gyimesfelsőlokról indulva a Csíki-havasok gerincén Csíksomlyóig vezető, fizikai megerőltetést és lelki fegyelmezettséget megkövetelő útvonalon közösen és egyénileg arra keresték a választ, hogy mit jelent, hogyan lehet felismerni a gubbiói farkast, azaz a lélekben lakozó félelmeket, és hogyan lehet Szent Ferenchez hasonlóan párbeszédet folytatni velük, miként lehet megszelídíteni azokat.

A részleteket az Erdélyi Ferences Rendtartomány honlapján találod, fényképpel.


FerBIT – FERENCES BICIKLITÚRA – ERDÉLY Ha e nagyszerű program részletes beszámolóját és a képgalériákat szeretnéd látni, kattints ide.

Köszönet a szervezőknek és a beszámoló megalkotóinak!

FERENCES FÖLD KLUB
A linkre kattintva egy előremutató, igazán ferences kezdeményezés ismerhető meg az Egyesült Államokból, amelynek segítségével szinte bárhol, bármelyik településen megvalósíthatók ezek a nagyszerű ferences ifjúsági programok. A programot Riobart Breen, a fiatal világi ferences professzor, a Ferences Ökológiai Központ alapítója és igazgatója, a New York állam-beli ferences főiskola, a Siena College tanára vezeti. Ő a Boldog Kateri Tekakwitha régióban a Ferences Ifjúság minisztere. Riobart professzor testvéri segítségképpen szívesen a rendelkezésünkre bocsátotta a kezdeményezés tájékoztató anyagait. Az ismertetők egyelőre csak angolul olvashatók, de a képek is magukért beszélnek.

Franciscan Earth Club

Franciscan Earth Corps

Ide kattintva pedig Riobart professzort, világi ferences testvérünket láthatod vidám családjával együtt valahol Amerikában.

FERENCES CSALÁDOS TALÁLKOZÓ – PILISCSABA A gyermekes világi ferences családok részére szervez évente nyári tábort a helyi világi ferences közösség Piliscsabán. A három napos tábor jellegzetes programjai: beszélgetések, kirándulás, sport, koncert, vetélkedő, esti tábortűz, stb..
Szállás: elsősorban saját sátorban.

Honlapunk cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához