KEDVES LÁTOGATÓ!

Mi, vagy még inkább ki is az a Ferences Ifjúság? Nemzetközi honlapjukon így olvashatsz róluk:

Kik vagyunk?
Mi vagyunk a Ferences Ifjúság.
Fiatalok vagyunk.
Érezzük Assisi Szent Ferenc vonzását.
Szeretnénk tapasztalatot szerezni a keresztény életről testvéri közösségben.
A Ferences Világi Rend keretei között mélyítjük el hivatásunkat.
Saját szervezetünk van, a Ferences Ifjúság (YouFra)
Sok országban jelen vagyunk.

Ifjúsági szentségimádás
Korosztály: 16-35 éves fiatalok
Bemutatkozás: A tanév idején szerda esténként csendben, 1-2 énekkel imádkozunk az Oltáriszentség előtt egymásért, a fiatalokért, magunkért, jövőnkért, plébániánkért és hazánkért.
Találkozók: szerda 19.30-20.30 az Országúti Ferences Plébánián (1024 Budapest, Margit körút 23.)
Kapcsolat: P. Achilles OFM atya achilles@ferencesek.hu

Túra a Ferences Ifjúsággal
2024. április 28-án szeretettel várjuk a 18 és 35 év közötti fiatalokat, akik szeretnének közelebb kerülni Istenhez a természeten keresztül, és jó társaságban eltölteni egy szép vasárnapot!
Program:
8.15: gyülekező a Pasaréti Ferences templomnál
8.30: Szentmise
9.45: a túra a Nagyhídi megállótól indul, itt is van lehetőség becsatlakozni
16.00: érkezés a solymári várba, hazaút vonattal a Nyugati pályaudvarra
A túra teljes hossza kb. 14 km, mindezt kényelmes tempóban tesszük meg, egyes szakaszokon lesz lehetőség az elmélkedésre is, a pihenők alatt pedig jó hangulatú játékokkal is várunk!
Hozz magaddal:
– Kényelmes, időjárásnak megfelelő ruházatot, sportcipőt, esőkabátot
– Számodra elegendő élelmet és vizet.

FB-esemény: https://fb.me/e/6EctBuCvw

Az alábbiakban arról olvashatsz, hogy hol és mi történik azért, hogy a fiatalok megismerhessék Isten Örömhírét Assisi Szent Ferenc tolmácsolásában. Olyan rendszeres ferences ifjúsági programokat, rendezvényeket mutatunk be itt tehát, amelyek akár máshol is alkalmazható modellek, kiindulópontok lehetnek.

FERENCES IFJÚSÁG (BUDAPEST, PESTI FERENCES TEMPLOM).
A 18-35 éves korosztály számára meghirdetett ifjúsági csoportba a keresztény hitük elmélyítése és a ferences lelkiség iránt érdeklődő fiatalokat várjuk. Érdeklődni a ferencesifjusag@gmail.com címen lehet.

MARGIT KÖRÚTI FERENCESEK IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGE “Célunk, hogy olyan kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk a plébánia 18 és 40 közötti korosztályának, ahol értelmesen tölthetik el az idejüket, új barátságokra, ismeretségekre tehetnek szert, valamint hogy növeljük az összetartozás érzését előmozdítva ezzel a plébániai életet.”
A Plébánai Ifjúsági Közösség a Margit Krt-i Ferences Plébánia Ifjúsági Bizottsága által szervezett programok keretében működik. A programkínálat az elmúlt évek során jelentősen gyarapodott: kirándulás, játék, szolgálat, lelkinap, bál, táncház, buli, s még sok-sok jó program 18 és 40 közötti fiataloknak. A programok közé bekerült az úgynevezett Játékbarlang, amely egész délutánt és estét felölelő társasjátékozást jelent, évente 2-3-szor tartanak élőzenés táncházat, egyre gyakoribbak a kirándulások, valamint sor került már ádventi és nagyböjti lelkinapra, illetve előadásokra is.
Bővebben a Margit Körúti Ferencesek Ifjúsági Közösségéről

FBI – FERENC BARÁTAI (IS) IFJÚSÁGI CSOPORT A zalaegerszegi Jézus Szíve Ferences Plébánia ifjúsági közössége. Egy életvidám közösség, amelynek tagjai lelkileg és testileg is töltekezhetnek az “FBI” programjain.
Bővebben az FBI-ről

ERDEI ISKOLA PROGRAM – ESZTERGOM
Nagyon sok ötletet meríthetünk az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, Kollégium és Szakközép¬iskola részletesen kidolgozott, nagyszerű erdei iskola programjából.
Részletek tájékoztatójukból
:
Assisi Szent Ferenc természetfelfogásának megismertetése és továbbadása az egyik legfontosabb célként jelenik meg a Ferences Rend által fenntartott iskolákban. A következő programokból tevődik össze: séta a tanösvényen (geomorfológiai ismertek), vadles, tájékozódási futás, térképolvasás, régészeti emlékek (Pisznice, Pusztamarót, Baj), fafaragás és esztergálás meteorológiai mérések, gyógynövényismeret és gyűjtés, madártani megfigyelések, gyűrűzés, erdei mesterségek (faszén-, mészégetés), látogatás a gombáspusztai arborétumba, céllövészet légpuskával, víztisztaság-elemzés, szennyvíztisztító működése a nyaraló területén, növényismeret, fakitermelés, erdőművelés, főzési gyakorlatok (tűzrakástól a bográcsgulyásig), szelektív szemétgyűjtés, nomád-tábor, nyomolvasás. A programokat három évre bontjuk, és ciklusonként ismételjük.
A ferences nevelés célja az, hogy megismertesse a diákokkal azt a hagyományt, melyet a Szentírás fogalmaz meg a Zsoltárok könyvében és amelyet Assisi Szent Ferenc megélt. A Teremtő Isten dicsőítésének közösségében a teremtmények együvé tartozása alkotójuk magasztalásában formálódik. Az ember egyfelől a teremtett világ nagyszerűségéért áldja az Urat, aki mindezt megalkotta, másrészt együtt magasztalják a teremtőt:
“Dicsérjétek az Urat a földről, / sárkányok és mélységes vizek mind! / Tűz, jégeső, hó, fagy és szélvihar, /amelyek parancsát teljesítik; /Mindnyájan ti hegyek és halmok, / gyümölcstermő fák és mind a cédrusok, / Vadállatok és minden állat, / csúszómászók és szárnyasok, / Föld királyai és mind a népek, / fejedelmek és mind, bírái a földnek, / ifjak és szüzek, / vének és gyermekek, / dicsérjék az Úr nevét.”

FERENCES IFJÚSÁGI ZARÁNDOKLAT – Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra
A hagyományos ferences ifjúsági zarándoklat szinte végig a Közép-Európán átívelő gyönyörű zarándokösvényen, a Mária Úton halad.
A Mária Út ismertetőjét itt olvashatod.

FIT – FERENCES IFJÚSÁGI TANYA
“A zalai dombok között, erdők ölelésében, egy kicsit védve a világ zajától, évről-évre lehetőséget adunk közösségeknek a nyári táborozásra, osztályoknak erdei iskolás programokra, családoknak az együttlétre. A saját megszervezett lehetőségeik jól illeszthetők a FIT kínálta adottságokkal: lovaglással, hintózással, állatok gondozásával. Megismerhetik a falusi életet, a kétkezi paraszti munkát, erősödhet a közösséghez való tartozás, a szabadság érzése tágul a zalai dombok horizontján. Együtt ébredni és élni a természet megannyi csodájával! A teremtett világot felfedezni, gyönyörködni benne, és eljutni a Teremtőhöz!
Az ország egész területéről érkező csoportoknak – akik között vannak egyházi iskolák diákjai, családos közösségek, állami gondozottak, autisták, cserkészek, az óvodástól az egyetemistáig – rendszeresen kitárjuk Fekete István pazar életművét magába ölelő irodalmi munkásságát.”

FerIza – FERENCES IFJÚSÁGI ZARÁNDOKLAT – ERDÉLY
Dr. fr. Orbán Szabolcs OFM ferences tartományfőnök 2003-tól minden évben megszervezi a FerIza-t.
2010-ben a zarándokok – a hétköznapok zajos világától távol – Gyimesfelsőlokról indulva a Csíki-havasok gerincén Csíksomlyóig vezető, fizikai megerőltetést és lelki fegyelmezettséget megkövetelő útvonalon közösen és egyénileg arra keresték a választ, hogy mit jelent, hogyan lehet felismerni a gubbiói farkast, azaz a lélekben lakozó félelmeket, és hogyan lehet Szent Ferenchez hasonlóan párbeszédet folytatni velük, miként lehet megszelídíteni azokat.
A részleteket az Erdélyi Ferences Rendtartomány honlapján találod, fényképpel.

FERENCES CSALÁDOS TALÁLKOZÓ – PILISCSABA
A gyermekes világi ferences családok részére szervez évente nyári tábort a helyi világi ferences közösség Piliscsabán. A három napos tábor jellegzetes programjai: beszélgetések, kirándulás, sport, koncert, vetélkedő, esti tábortűz, stb..
Szállás: elsősorban saját sátorban.

Néhány hasznos kiadvány, módszertani segédanyag a közösségi foglalkozások szervezéséhez és vezetéséhez a teljesség igénye nélkül:

Felütés. Az első 12 kisközösségi összejövetel forgatókönyve (Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület, Budapest, 2011)
Hangoló. 180 bemelegítő kérdés kisközösségeknek (Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület, Budapest, 2011)
Luc Aarens: 100 eljárásmód a keresztény csoportmunkához ((Prugg Verlag, Eisenstadt, 1989)
Bölcsföldi András: Ifjúsági 6X6 – 36 ifióravázlat (Parakletos Könyvesház, Kiskunfélegyháza, 2007)
Bölcsföldi András: Tizenötlet (Parakletos Könyvesház, Kiskunfélegyháza)
Fogassy Judit: Katekéták kézikönyve (Szent István Társulat, Budapest, 2002)
Georg Popp: Életem vezérfonala (A Biblia – erő és segítség hétköznapjaimban) (Bencés Kiadó és Terjesztő KFT., Pannonhalma, 2000) [Segédkönyv a Biblia elmélkedő olvasásához]
Ivasivka Mátyás: Cserkészek játékoskönyve (Márton Áron Kiadó, Budapest, 1991)

A foglalkozások felépítéséhez

Közösségi kirándulások és hasonlók esetén gyakran adott a program. De vajon hogyan érdemes összeállítani egy rendes, heti foglalkozást a Ferences Ifjúság közösségei számára?
A céloktól és a körülményektől függően természetesen sokféleképpen lehet. Hasonlóan a plébániai ifjúsági hittanokhoz és más közösségi találkozókhoz, itt sincs két teljesen egyforma alkalom. Mégis, a tapasztalatok alapján másfél órás összejövetelekhez általános vázlatnak javasolható a következő felépítés:
1. Ima
2. Tanulás / lelkiségi beszélgetés (a Regula egy szakasza alapján, a Ferences Ifjúság képzési dokumentuma szerint)
3. Ének / Zene / Zenehallgatás / Videoklip
4. Játék
5. Heti lelki feladat
6. Ima és búcsúzás
A 3. és 5. pont a Regula aznap megbeszélt szakaszához kapcsolódjon. Segédanyagokat a bevált közösségi játékokról, hitbeli kérdések közösségi feldolgozásáról, megbeszéléséről és hasonlókról a “Mód-Szertár” menüpontban találsz.

Mi a Ferences Ifjúság?

A Ferences Világi Rend Konstitúciói a következőképpen mutatják be a Ferences Ifjúságot:

“…azok a fiatalok alkotják,akik a Szentlélek által arra éreznek hivatást, hogy a keresztény életről Assisi Szent Ferenc üzenetének fényénél testvéri közösségben nyerjenek tapasztalatot, a Ferences Világi Rend keretei közt mélyítve el saját hivatásukat.”… “A Ferences Ifjúság tagjai – mind egyénileg, mind csoportosan – a Ferences Világi Rend Reguláját saját keresztény és ferences hivatásuk növekedését ösztönző iratnak tekintik.”

Részletesebben is olvashatnak az érdeklődők a Ferences Ifjúság eszméiről, céljairól, a belépés módjáról és az ott folyó tevékenységről az alábbi dokumentumokban. Az első négy irat nemzetközi, míg az ötödik hazai érvényességű

TARTALOM
1. A Ferences Világi Rend Konstitúciói a Ferences Ifjúságról
2. A ferences hivatás egy útja: a Ferences Ifjúság
3. Képzési program a Ferences Ifjúság részére
4. Irányelvek a testvéri vezetéshez (animációhoz)
5. A Ferences Világi Rend (magyarországi) Országos Tanácsának irányelvei az ifjúsági munkához
6. Kézikönyva Ferences Világi Rend és a Ferences Ifjúság asszisztenciájához

1. A Ferences Világi Rend Konstitúciói a Ferences Ifjúságról
7. A FERENCES IFJÚSÁG

96. cikkely
1. A Ferences Világi Rendnek -önnön hivatásának erejénél fogva – készen kell állnia egyrészt arra, hogy megossza evangéliumi élettapasztalatát azokkal a fiatalokkal, akik úgy érzik, hogy Assisi Szent Ferenc vonzza őket, másrészt arra, hogy keresse azokat az eszközöket, amelyekkel mindezt megfelelően mutatja be nekik.

2. A Ferences Ifjúságot (FI), amelyért a Ferences Világi Rend különösen felelősnek érzi magát, ezen Konstitúciók szándéka szerint azok a fiatalok alkotják,akik a Szentlélek által arra éreznek hivatást, hogy a keresztény életről Assisi Szent Ferenc üzenetének fényénél testvéri közösségben nyerjenek tapasztalatot, a Ferences Világi Rend keretei közt mélyítve el saját hivatásukat.

3. A Ferences Ifjúság tagjai -mind egyénileg, mind csoportosan -a Ferences Világi Rend Reguláját saját keresztény és ferences hivatásuk növekedését ösztönző iratnak tekintik. Megfelelő, legalább egyévi képzési időszak után ezen elhatározásukat személyes elkötelezettséggel erősítik meg Isten előtt és a testvérek jelenlétében.

4. A Ferences Ifjúságnak azok a tagjai, akik a Ferences Világi Rendben fogadalmat kívánnak tenni, feleljenek meg a Ferences Világi Rend Regulájában,Konstitúcióiban és Szertartáskönyvében előírtaknak.

5. A Ferences Ifjúságnak saját szervezete van és olyan képzési és nevelői módszerekkel rendelkezik, amelyek – a különböző országok körülményeinek megfelelően – a fiatalok világához szabottak. A Ferences Ifjúság Országos Statútumait a Ferences Világi Rend illetékes Országos Tanácsának, ennek hiányában a FVRNT elnökségének kell jóváhagynia.

6. A Ferences Ifjúság, mint a Ferences Család alkotóeleme, az illetékes világi felelősöktől és szerzetesi elöljáróktól testvéri támogatást és lelki asszisztenciát kér.

97. cikkely
1. A Ferences Világi Rend megfelelő dinamikus kezdeményezésekkel támogassa a Ferences Ifjúság hivatását. Segítenie kell, hogy a Ferences Ifjúság életereje növekedjék és közösségei elterjedjenek. Sajátos tevékenységek és témák előterjesztésével álljon az ifjúság mellé emberi és lelki fejlődésének útján.

2. A Ferences Világi Rend testvéri közösségei vállalják, hogy a Ferences Ifjúság közösségei mellé testvéri vezetőt adnak, aki a lelki asszisztenssel és a Ferences Ifjúság közösségének a tanácsával együtt biztosítja a megfelelő világi rendi képzést.

3. Annak érdekében, hogy a Ferences Világi Renddel való szoros közösségben maradást segítsék, nemzetközi szinten a Ferences Ifjúság összes vezetője, Országos Tanácsukban pedig legalább két tag a Ferences Világi Rendben fogadalmat tett fiatal legyen.

4. Saját tanácsa jelölje ki a Ferences Ifjúság egy képviselőjét, hogy a Ferences Világi Rend megfelelő szintű tanácsában részt vegyen, és hasonlóképpen, a Ferences Világi Rend egy, az illetékes tanács által kijelölt képviselője vegyen részt a Ferences Ifjúság azonos szintű tanácsában. A Ferences Ifjúság képviselője csak akkor rendelkezik szavazati joggal a Ferences Világi Rend tanácsában, ha fogadalmas világi ferences.

5. A Ferences Ifjúságnak a Ferences Világi Rend általános káptalanjába küldött képviselőit a Nemzetközi Statútumok előírásainak megfelelően választják meg. Ezen Statútumok határozzák meg számukat, illetékességüket, és azt, hogy melyik közösségeket képviselik.

A FERENCES HIVATÁS EGY ÚTJA: A FERENCES IFJÚSÁG

1. Bevezetés

Kikhez szól ez a dokumentum
1. Ez a dokumentum a Ferences Ifjúság testvéri közösségeinek az animátoraihoz szól: a Ferences Ifjúság testvéri közösségeinek a tanácsaihoz, a képzésért felelősökhöz, a testvéri animátorokhoz (világiak), a lelkipásztori animátorokhoz (szerzetes testvérek vagy nővérek), lelki asszisztensekhez (papok).

A dokumentum célja
2. Szeretnénk tisztázni a Ferences Ifjúság identitását, általános fogalmakban; szeretnénk néhány javaslatot és útmutatást adni a Ferences Ifjúság képzéséhez és animálásához; szeretnénk egységesíteni a Ferences Ifjúság animálásának a feltételeit.

Miről nem szól ez a dokumentum
3. Mindazonáltal nem áll szándékunkban új szabályokat alkotni. Ellenkezőleg, csak alá szeretnénk húzni mindazt, ami a FVR Általános Konstitúciók 96. és 97. Cikkelyeiben és az 1993. évi Mexikóban megtartott Általános Káptalan Összefoglalójában szerepelnek. Nem akarjuk továbbá egységes ruhába öltöztetni az összes Ferences Ifjúsági csoportot, de bátorítjuk az egységet a sokféleségben.

2. Mi a Ferences Ifjúság?

a. Lelki jellemzői
4. A Ferences Ifjúságot…azok a fiatal emberek alkotják…(Konst.96.2.)
A Ferences Ifjúságot (YOUFRA) fiatalok alkotják, ami az élet egy különleges szakaszát jelenti, az ifjúságra korlátozva, amely a serdülőkor kezdetével indul, és a személyi érettség elérésével fejeződik be.
5. …akik a Szentlélek által arra éreznek hivatást, hogy…saját hivatásukat…elmélyítsék (Konst.96.2.)
A Ferences Ifjúság egy olyan hivatás útjára lép, amely feltételezi azt a kezdeti hívó szót, amely az élet melletti tartós döntésbe fejlődik. A hívó szó igényli az ifjúnak a személyes válaszát is, amelyet az Isten, valamint a testvérek és nővérek előtt tett elköteleződés erősít meg.
6. …hogy a keresztény életről…testvéri közösségben nyerjenek tapasztalatot (Konst.96.2.)
A Ferences Ifjúság olyan testvéri közösségről nyújt tapasztalatot, amely fiatal hívők közössége, az egy Atyának a gyermekei, és a szeretet alapján osztoznak a hitben. Ez a testvéri közösség része annak az egyházi közösségnek, amelyben él és működik.
7. …Assisi Szent Ferenc üzenetének fényénél,…saját hivatásukat a Ferences Világi Rend keretei közt mélyítvén el (Konst.96.2.)
A Ferences Ifjúság útját Assisi Szent Ferenc üzenetének fényében járja, ami azt jelenti, hogy felfedezi és egyre növekvő mértékben magáévá teszi élet-tervét és értékeit. A Ferences Ifjúság, mint a FVR szerves része, a ferences család tagja, és elfogadja a Ferences Világi Rend reguláját, mint inspiratív dokumentumot. Az egyházi elöljáróságtól és az illetékes világi ferences vezetőktől lelki, lelkipásztori és testvéri segítséget igényel.
b. Szervezeti jellemzők
8. A Ferences Ifjúság … sajátos szervezetével … rendel-kezik(Konst.96.5.)
A Ferences Ifjúságnak saját szervezete van, amelyet a Statútumai írhatnak le. Saját testvéri közösségei vannak, minden szinten saját vezetőkkel és saját testvéri és lelki asszisztenciával.
9. …olyan képzési és nevelői módszereivel rendelkezik, amelyek a fiatalok világához szabottak…(Konst.96.5.)
A Ferences Ifjúság a képzés tartalmában és módszereiben az ifjúság világának igényeihez igazodik. Ez a képzés olyan módon történik, hogy a fiatal érett hivatásbeli döntésekhez jusson, és teljesen belépjen abba a világba, ahol él.
10. …a különböző országokban létező valóságok szerint. (Konst.96.5.)
A Ferences Ifjúság jelen van sok országban, és meghatározott egységén belül rendkívüli változatosságot mutat. A szociális-kulturális helyzet meghatározza a fiatalság mibenlétét, milyen felelősséget vállalnak a fiatalok és a képzés és a tevékenység mely formái állnak előttük nyitva.
c. A Ferences Ifjúság és a Ferences Világi Rend viszonya
11. A Ferences Ifjúságot (FI), miként azt ezen Konstitúciók értik, és amelyért a Ferences Világi Rend különösen felelősnek tekinti magát… (Konst.96.2.)
A Ferences Ifjúság feltételezi a Ferences Világi Rendnek a speciális elkötelezettségét, amely saját ifjúsági lelkipásztori és hivatásgondozási munkájának a része. Ennek okán a Ferences Világi Rend az ifjúsághoz kell hogy kapcsolódjon, segítse érésüknek a fejlődését és vezesse be őket a testvéri közösségi életbe.
12. A Ferences Ifjúság tagjai…a Ferences Világi Rend Reguláját saját keresztény és ferences hivatásuk növekedését ösztönző okiratnak tekintik…(Konst.96.3.)
A Ferences Ifjúság elfogadja a Ferences Világi Rend reguláját, mint egy, a saját (egyéni és közösségi) keresztény és ferences hivatásuk növekedése szempontjából inspiráló iratot. A Ferences Ifjúság és a Ferences Világi Rend közötti kapcsolatot a kölcsönös élet-erősítő kapcsolat kell hogy jellemezze. Ennél fogva a Ferences Ifjúság hivatásbeli útja általában, noha nem szükségszeren, a Ferences Világi Rendbe vezet. (Mex.Kápt.)
13. A Ferences Ifjúság mint a Ferences Család alkotóeleme…(Konst.96.6.)
A Ferences Ifjúság a Ferences Világi Rend szerves részeként a ferences családhoz tarozik, és ezért a társai és animátorai világi ferencesek. Ezen túlmenően, a felsőbb szinteken a vezetői fogadalmas világi ferences ifjak kell hogy legyenek. (vö.:Konst.97.2.)

3. A hivatás útja

14. Az Ifjú Ferencesek személyes hivatásukat Szent Ferenc üzenetének fényében, egy állandóan fejlődő képzés útján mélyítik el. Ennek az egész útnak a hivatásbeli tisztánlátás felé kell haladnia.
Ez a hivatásbeli út normális esetben a következő időszakokból áll:

a. Ismerkedés
15. A keresésnek, a kapcsolatteremtésnek, a közelítésnek, a befogadásnak az időszaka ez, amely a képzési idő megkezdésére és a Ferences Ifjúságban való elköteleződésre irányuló döntéssel ér véget.
Az ifjú személy részére ez az első, a Ferences Ifjúságról nyert tapasztalat ideje, amely arra a kérdésre koncentrál, hogy mit csinálunk a csoportban, és mindez az egész miről is szól. A maga részéről a Ferences Ifjúság tájékoztatja az ifjú embert az eszményekről és a követelményekről, a módszerekről és a stílusról, amely a Ferences Ifjúságot jellemzi.
Ennek az időszaknak a hossza minden egyes jelölt személyes helyzetétől és a Ferences Ifjúsági közösségtől függ. Ha alkalmasnak látszik, az Országos Statútumok meghatározhatják ennek az időszaknak a hosszát, pl. 3 és 6 hónap között, számításba véve a más Ferences Ifjúsági csoportokból érkező jelöltek vagy a serdülőkorban lévők helyzetét.
A Ferences Ifjúságba való belépés alsó korhatára személyesen az ifjú jelölt fejlődésétől és a kulturális helyzettől függ. Mindazonáltal szem előtt kell tartani., hogy a Ferences Ifjúság nem a gyerekek részére van. Amennyiben megfelelő, az Országos Statútumok meghatározhatják a belépéshez szükséges alsó korhatárt, pl. 14 és 17 éves kor között.

b. Az elköteleződést megelőző képzés a Ferences Ifjúságban
16. Ez a jelöltek képzésének és az ifjúsági közösség életébe történő teljes beilleszkedésének az időszaka. Ennek az időszaknak a végén megerősítik elhatározásukat, az Isten előtt és a testvérek, nővérek jelenlétében tett személyes elköteleződéssel.
A fiatal számára ez az az idő, hogy felfedezze és megélje az evangéliumot, Szent Ferenc példája nyomán, ebben a meghatározott ifjúsági közösségben és belőle kiindulva. Ez mindig az evangéliummal történő szembesülés akarását és állandóságát követeli, hogy folyamatosan magáévá tegye a ferences értékeket, amelyeket azután mások szolgálatában és az odaadott életben él meg. A maga részéről a Ferences Ifjúság közössége a fiatal társa a lelkiéletben való növekedésnek és a keresésnek ezen az útján.
A Ferences Ifjúság Országos Statútumai meghatározhatják ennek az időszaknak a minimális időtartamát, amely azonban nem lehet egy évnél kevesebb. Ha megfelelőnek nyilvánul, meghatározható a Ferences Ifjúságban való elköteleződésre történő ezen felkészülésnek a maximális hossza is.
A Ferences Ifjúság helyi tanácsára tartozik, hogy a jelöltet az elköteleződésre bocsássa, az Országos Statútumokban foglalt feltételekkel összhangban.
c. Az egyén hivatásának elmélyítése
17. Ez a hivatás igazolásának az az időszaka, amelyben a fiatal magáévá teszi és elmélyíti azokat az értékeket, amelyek egybefoglalják a világi ferences lelkiséget és annak küldetését az egyházban és a társadalomban. Ez a fiatal személynek felnőtt, az életre vonatkozó döntéshozatalaival ér tetőpontjára.
A fiatal számára ez az az időpont, hogy alkalmazza a FVR regulájának az inspirációját és azt a mindennapi élet számára lefordítsa, annak érdekében, hogy megbizonyosodjon életének valódi hivatásáról, és arról, hogy milyen választ adjon Isten hívására. Ez a közösség megtapasztalását, a ferences családban való részvételt a testvérekkel és nővérekkel együtt, valamint az egyházon és a társadalmon belüli küldetés és szolgálat megtapasztalását vonja magával. A testvéri közösség a maga részéről segíti a fiatalt abban, hogy tisztán lássa és meg tudja különböztetni, hogy melyik hivatás felel meg leginkább az egyéni adottságainak és vágyainak.
Ez az időszak egy meghatározott ideig tart, és nem lehet tetszés szerint meghosszabbítani, azon egyszerű oknál fogva, hogy az élet első döntéseinek az időszaka, az ítélőképesség kialakulásának állapota minden személy életében csak egy múló időszak. Azon a ponton, amikor a fiatal felnőtt meghoz egy határozott döntést, el kell hagynia a Ferences Ifjúságot. A Ferences Ifjúság elhagyásának felső korhatára nagyban függ az illető egyéni és szociális helyzetétől, pl. házasság, szakmai felkészülés befejezése, egy meghatározott munka elkezdése, az élet alapvető döntései. Az Országos Statútumoknak kell meghatározniuk a Ferences Ifjúsághoz való tartozás felső korhatárát, pl. 25 és 30 év között.

4. A Ferences Ifjúság és a Ferences Világi Rend
a. Átvezetés a Ferences Világi Rendbe
18. A Ferences Ifjúságnak azon tagjai, akik fogadalmat szeretnének tenni a Ferences Világi Rendben, el kell hogy fogadják a FVR reguláját, konstitúcióit és a szertartáskönyvét. (Konst.96.4.)
A Ferences Ifjúság hivatásbeli útja általában, de nem szükségszerűen, a Ferences Világi Rendbe vezet. Ennél fogva az a ferences képzés, amelyben a Ferences Világi Rendbe tartó fiatal a Ferences Ifjúság keretein belül részesült, érvényesnek tekinthető, mint a FVR ismerkedési időszaka (jelöltidő). A képzési időszaknak (noviciátus) azon helyi testvéri közösség tanácsának a felügyelete és felelőssége alatt kell eltelnie, amelybe a fiatal belépni szándékozik, a Ferences Világi Rend regulájával és konstitúcióival összhangban. (Mex.Kápt.)
b. A Ferences Világi Rendhez és a Ferences Ifjúsághoz való egyidejű tartozás
19. A hivatásbeli útnak a Ferences Ifjúságtól a Ferences Világi Rendbe vezető folyamatosságából kifolyólag a Ferences Világi Rendben tett fogadalom nem zárja ki szükségszerűen a fiatalt a Ferences Ifjúság közösségéből. A fiatal, aki a Ferences Világi Rendben tett fogadalma révén elfogadja a regulát, mint élettervet, folytathatja az útját a Ferences Ifjúságon belüli testvéreivel együtt is, akik ugyanazon regulát fogadták el, mint inspiratív forrást.
Különböző okok miatt lehet ajánlatos, hogy a fiatal párhuzamosan mindkét közösségnek aktív tagja legyen: a Ferences Ifjúságé és a Ferences Világi Rendé. Lehetséges, hogy a Ferences Ifjúság közössége igényli, hogy a fiatal fogadalmas testvér járuljon hozzá a többi fiatal aktivizálásához, akár mint a Ferences Ifjúsági közösség vezetője, vagy egyszerűen mint egy aktív tagja.
Minden esetben fontos, hogy a fiatal fogadalmas tevékenyen vegyen részt mindkét közösség életében, akkor is, ha – a Ferences Világi Rend közösségének tanácsával egyetértve – ezek a tevékenységek a Ferences Ifjúságnak biztosítanak elsőbbséget.
c. A Ferences Ifjúság animálása
20. A Ferences Világi Rend eltökélt szándéka, hogy keresse a legmegfelelőbb eszközöket, amelyekkel a Ferences Ifjúság életerejét és elterjedését támogathatja. Támogatja az ifjúságot, hogy bátorítsa őket és feltalálja azokat az eszközöket, amelyek segíthetik őket emberi és lelki növekedésük útján. (Konst.97.1.)
21. Ezek az eszközök mások és mások a konkrét helyzetekben, de mindig az egyik legfontosabb eszköz az élő kapcsolat a Ferences Világi Rend közösségével. Ennélfogva a testvéri közösségek teremtsék meg annak a lehetőségét, hogy a fiatalokat a testvéri találkozások eseményeibe befogadják, és különleges feladatokkal lássák el a fiatalokat a testvéri közösségben. Ugyanilyen fontos, hogy a FVR közösségeinek találkozóit rugalmasan szervezzék, fölöttébb alkotó módon élve a FVR közösségein belül a tagozatok és csoportok alakításának lehetőségével. (Mex.Kápt.)
22. A Ferences Ifjúság animálásának egy másik elmaradhatatlan eszköze a FVR hozzáértő tagjainak közvetlen kísérete. A Ferences Világi Rend Konstitúciói minden szinten fontosnak tartja a Ferences Ifjúság testvéri asszisztenciáját és a Ferences Világi Rend képviselőjének a jelenlétét a Ferences Ifjúság közösségének tanácsában. Általában, de nem szükségszerűen, a Ferences Világi Rend képviselője, aki a Ferences Ifjúság tanácsában részt vesz, egyszemélyben a Ferences Ifjúság testvéri animátora is.
23. A Ferences Ifjúság animálásában és lelki asszisztenciájában hasonlóképpen elmaradhatatlan a ferences szerzetesek részvétele. A Ferences Ifjúságnak, mint a Ferences Család részének, szüksége van a lelki asszisztenciára, annak érdekében, hogy biztosítva legyen a ferences karizmához való hűsége, egysége a Ferences Családdal és az Egyházzal. (Konst.85.2.) A Ferences Ifjúság mellé rendelt animátorok és asszisztensek kijelölése az illetékes ferences elöljáróra tartozik, a FVR lelki és pasztorális assszisztenciájának Statútumaiban foglaltak analógiájára. (Assz.Stat.6.2.,18.) Amennyire csak lehetséges, a Ferences Ifjúság és a Ferences Világi Rend animálása ugyanazon a személynél legyen, és mindenképpen az illetékes animátorokkal és asszisztensekkel szoros együttműködésben.
24. Bizonyos időszakokban a fiatalok szívesebben fogadnak olyan animátorokat, akik könnyedén megértik a problémáikat. Az animátornak ez a természetesen adódó lehetősége mindazonáltal magában rejtheti a “parancs” kísértését, azét, hogy hatalmat adjon magának, és uralkodjon a fiatal felett. Nem ok nélkül buzdít bennünket olyan gyakran Szent Ferenc, hogy váljunk szabaddá minden dologtól, hogy “Isten szeretetének eszközévé váljunk minden ember számára”. Mindazt a jót, amelyet Isten művel az animátorok által, nem szabad visszatartani, hanem alázattal az ifjúság szolgálatára kell fordítani.

5. A képzés formája és tartalma

25. A Ferences Ifjúság … olyan képzési és nevelői módszereivel rendelkezik, amelyek a fiatalok világához szabottak… (Konst.96.5.)
A fiatalok világának igényeihez szabottság a képzésnek a flexibilitását jelenti, mind formájában, mind pedig tartalmában. A fiatalok irányultsága minden országban folyamatosan változik és gyorsan fejlődik. Az önnön identitás erős érzéke szükséges annak megkülönböztetéséhez, hogy mit kell változtatni és mi lenne csupán egy hóbort vagy divat követése.
26. “… a különböző országokban létező valóságok szerint.” (Konst.96.5.)
A különböző országokban létező valóságok is a képzés formájának és tartalmának a sokféleségéhez járulnak hozzá egy tényezővel. A másik részről ez a sokféleség soha nem teszi érvénytelenné a képzési kritériumok egységét. A célok elérése érdekében a képzésben emberi, keresztény és ferences szempontoknak kell megtestesíteniük.

6. A Ferences Ifjúság szervezete

a. A helyi testvéri közösség
27. A helyi testvéri közösség a Ferences Ifjúság alapvető alkotó egysége, és az a közeg, amelyben a fiatalok megosztják keresztény életük tapasztalatait egymással, a testvéri közösségben, Assisi Szent Ferenc üzenetének fényében. A testvéri közösség találkozzon gyakran, pl. hetente, hogy közösen megéljék kapcsolatukat Istennel és a testvérekkel. Fontos, hogy a találkozók egyesítik magukban az imádság és a képzés eseményeit a tevékenység és a rekreáció elemeivel. Az összejöveteleket úgy kell megszervezni, hogy azok kedvezzenek a Ferences Ifjúsági közösségnek a Ferences Családba és az Egyházba történő beépülésének.
28. A Ferences Ifjúság helyi testvéri közösségének hivatalos elismerése a Ferences Ifjúság felsőbb szintű tanácsára tartozik, együttműködve a Ferences Világi Rend helyi közösségének tanácsával. Magyarán azzal a két tanáccsal, amellyel a Ferences Ifjúság közössége kapcsolatban lesz. A Ferences Ifjúság szervezeteinek hiánya esetén az érdekelt FVR közösség tanácsa illetékes. Azt az illetékes szerzetesi elöljárót, akitől a lelki asszisztenciát kérik, értesíteni kell.
29. A helyi testvéri közösséget egy legalább három tagból álló tanács mozgatja és vezeti, akiket egy meghatározott időszakra választanak, annak a közösségnek a tagjai, maguk közül, akik elköteleződtek a Ferences Ifjúságban. A Ferences Világi Rend képviselője és a lelki asszisztens vagy animátor szintén a tanács tagja. A Ferences Ifjúság tanácsára tartozik, hogy az elköteleződésre felkészítő képzésre jelölteket felvegyen a közösségbe, és a képzést befejezvén, magára a fogadalomtételre bocsásson.
b. A regionális testvéri közösség
30. Ha megfelelőnek tűnik, a Ferences Ifjúság Országos Statútumai rendelkezhetnek afelől, hogy létezzenek-e a Ferences Ifjúságnak regionális testvéri közösségei az országban és miként legyenek megalapítva. Ilyen esetben a Statútumoknak kell rendelkezniük arról is, hogy a regionális káptalan és a regionális tanács hogyan álljon fel, és milyen illetékességgel bírjon.

c. Az országos testvéri közösség
31. A Ferences Ifjúság Országos Testvéri közösségét mindazon Ferences Ifjúsági közösségek szerves egysége alkotja, amelyek a vele kapcsolatban lévő Ferences Világi Rendi Országos Testvéri Közösség területén léteznek. A Ferences Ifjúság új Országos Testvéri Közösségeinek hivatalos elismerése a Ferences Világi Rend Nemzetközi Tanácsának az Elnökségére tartozik, azután, hogy konzultált és együttműködött a megfelelő Ferences Világi Rendi Országos Testvéri Közösséggel.
A Ferences Ifjúság Országos Testvéri Közössége javaslatot tehet saját Országos Statútumaira, amelyet a Ferences Világi Rend Országos Tanácsának kell jóváhagyásra benyújtania a Ferences Világi Rend Nemzetközi Tanácsa Elnökségéhez. (Konst.96.5.)

7. Egyéb ferences ifjúsági csoportok

a. A Ferences Ifjúság sajátos tulajdonságai
32. Az ifjúsági munka területén találunk olyan fiatalokat, akiket vonz Szent Ferenc, akik szeretnék elmélyíteni ferences hivatásukat. Az ő részükre javasolhatjuk a Ferences Ifjúság és a Ferences Világi Rend életformájának a lehetőségét, maximálisan tiszteletben tartva a fiatalok világának az igényeit, válságaival, problémáival és kérdéseivel együtt.
33. Hivatásbeli útjaik néhány lényegi eleme: ˇ A Szentlélek hívásának az érzése, hogy keresztény életének megtapasztalásait egy közösségben élje meg.
ˇ Szent Ferencnek, élet-tervének és értékeinek fokozatos felfedezése
ˇ Egyházi és társadalmi jelenlét, mint az apostolkodás konkrét megtapasztalásának előfeltétele (Mex.Kápt.)
34. A Ferences Ifjúság, amint azt a FVR Általános Konstitúciói említik, a következők alapján különbözteti meg magát más ferences ifjúsági csoportoktól:
ˇ Elfogadja a Ferences Világi Rend reguláját inspiratív dokumentumként
ˇ Az Isten és a testvéri közösség előtt tett személyes és formális elköteleződés ennek az inspirációnak a megélésére
ˇ A Ferences Családhoz tartozás, a Ferences Világi Rend szerves részeként
ˇ A világi ferencesek animációja és kísérete
ˇ Saját szervezeti felépítése és különleges képzési módszerei, azon a hivatásbeli úton, amely általában, de nem szükségszerűen a Ferences Világi Rendbe vezet
ˇ Saját Országos Statútumok, amelyeket a FVRNT Elnöksége hagy jóvá, és amely szabályozza a Ferences Ifjúsághoz való tartozás feltételeit. (Mex.Kápt.)

b. Gyerekcsoportok
35. Már hosszú ideje léteznek a Ferences Család keretein belül gyereke csoportjai, akiket “Előfutárok”, “Kiskordások”, “Ferences Gyermekek”, “Kis virágok”, “Trubadúrok”, “Mikro-Ferences Ifjúság”, “Mini-Ferences Ifjúság”, stb. névvel illetnek. Sokat ezek közül a csoportok közül a Ferences Ifjúság tagjai, világi vagy szerzetes ferencesek vezetnek és animálnak. Néha könnyebb gyerekek – általában világi ferencesek gyerekei – csoportjának animálásával kezdeni, mint serdülők vagy fiatalok csoportjával. 36. Ezeknek a csoportoknak az élete nagyon szoros kapcsolatban kell hogy legyen a FVR helyi testvéri közösségével, és a fejlődése rettenetesen függ a megfelelő animátorok jelenlététől. Mindenesetre fontos, hogy a FVR és a Ferences Ifjúság Országos Tanácsa, együttműködve az érintett szerzetesrendekkel, hangolják össze szolgálatukat, és szülessenek oktatási anyagok ezeknek a csoportoknak a támogatására. (Konst.25.)

Képzési program a ferences ifjúság részére (egyszerű útmutató)
A Ferences Ifjúság / YouFra hivatalos képzési dokumentuma

Ismerkedés

Cél:
Segíteni a fiatalt, hogy meghallja szívében Isten hívását, és fedezze fel, hogy a Ferences Ifjúság közössége megfelelő környezetet biztosít a komoly hivatásbeli út elindításához.

Módszerek:
ˇ Részvétel a Ferences Ifjúsági közösség találkozóin
ˇ Négyszemközti vagy kiscsoporton belüli tapasztalat-megosztás
ˇ A Ferences Ifjúsági közösség imádságába való bekapcsolódás
ˇ Részvétel a Ferences Ifjúság egyes egyházi tevékenységeiben
ˇ Egyéni tudatosítási erőfeszítések, amelyeket a csoport támogat
ˇ Csoportmegbeszélések vagy rövid előadások meghatározott témákról

Tartalom:
Emberi:
ˇ Látni és meghallani: a másikat, a természetet, saját magát, Istent
ˇ A valóság elemzése és értékelése: először a pozitív, és mindig csak utána a negatív
ˇ Tudatosítani a saját életét a társadalmi, politikai és egyházi valóságok közepette
Keresztény:
ˇ A keresztény ideál, mint az élet útjának egy reális alternatívája
ˇ Az evangélium, örömhír számodra
ˇ Az élet értéke, a fogantatástól a természetes végéig
ˇ A mindennapi egyház, a szentek közössége és a bűnösök
Ferences:
ˇ Kik ők: Ferenc, Klára, Árpád-házi Szent Erzsébet?
ˇ Mi a ferences család? (Férfi és női szerzetesek és világiak)
ˇ Mi a Ferences Ifjúság?

Az elköteleződést megelőző képzés

Cél:
Teljesen befogadni a fiatalt annak a Ferences Ifjúságnak a közösségébe, amely a Ferences Világi Rend és a Ferences Család teljes jogú tagja, szerves része.

Módszerek:
ˇ Részvétel a Ferences Ifjúsági közösség találkozóin
ˇ A Ferences Ifjúsági közösség imádságába való bekapcsolódás
ˇ Részvétel a Ferences Ifjúság egyházi tevékenységeiben
ˇ Egyéni tudatosítási erőfeszítések, amelyeket a csoport támogat
ˇ Részvétel a jelöltek számára tartott külön találkozókon
ˇ A képzésért felelős testvér és a lelki asszisztens személyes vezetése

Tartalom:
Emberi:
ˇ Az önismeret eszközei és módszerei
ˇ Személyes növekedés, amely lehetővé teszi, hogy az illető emberi kapcsolatokat alakítson ki és tartson fenn, hogy adjon, befogadjon és megosszon
ˇ Hogy felismerje a cselekvés és mások szolgálatának a lehetőségét
Keresztény:
ˇ Az imádság formái és tartalma, személyesen és csoportban
ˇ Krisztus az új teremtmény, az embertárs és barát
ˇ Megtérés, mint az élet megújítása és új irányba fordítása
ˇ Az eucharisztia megünneplése
ˇ Az egyházi év szakaszainak megünneplése (advent, karácsony, nagyböjt, húsvét)
Ferences:
ˇ Ferenc, Klára és Árpád-házi Szent Erzsébet élete
ˇ Ferences értékek: testvériség, minoritás, a természet tisztelete, az erőszakmentes béke
ˇ A Ferences Világi Rend regulája, az iránymutató dokumentum
ˇ A Ferences Ifjúság elkötelezettsége, annak tartalma és oka

Az egyén saját hivatásának elmélyítése

Cél:
Segíteni a fiatalt ferences hivatása elmélyítésében, és abban, hogy meg tudja hozni élete fontos döntéseit

Módszerek:
ˇ Részvétel a Ferences Ifjúság minden tevékenységeiben
ˇ Egyéni tudatosítási erőfeszítések, amelyeket a csoport támogat
ˇ Ifjúsági táborokban vagy regionális, országos találkozókon való részvétel
ˇ Részvétel a Ferences Világi Rend találkozóin és ünnepein, a Ferences Család más ágaival együtt
ˇ Ítélőképességi és döntési gyakorlatok
ˇ A Ferences Ifjúsági közösség tanácsának és a lelki asszisztensnek a vezetése

Tartalom:
Emberi:
ˇ Önmagunk elfogadásának és megértésének a módjai
ˇ Hogyan éljünk teljes és kiegyensúlyozott életet
ˇ Felelősség és kreativitás mások szolgálatában
ˇ Hogyan ítéljünk az indítékokról (felszíni és alapos)
ˇ Szeretet (szeretet és szimpátia, a szeretet különböző kifejezési módjai)
ˇ Csoportdinamikai módszerek (pl. Meglátni – Ítélni – Cselekedni)
ˇ Hogyan tervezzük a csoport közös tevékenységeit
Keresztény:
ˇ Hivatások a Bibliában
ˇ Különböző hivatások a világban
ˇ Hivatások megítélése
ˇ Jézus alapvető döntései ˇ A boldogságok és az evangéliumi tanácsok
ˇ A világiak küldetése az Egyházban
ˇ A szentségek és hogyan éljünk velük
ˇ Hogyan elemezzük a valóságokat az Evangélium fényében
ˇ Keresztény hozzáállás a társadalmi és a politikai élethez
Ferences:
ˇ Ferenc, Klára és Árpád-házi Szent Erzsébet mai, kortárs jelentősége
ˇ A Ferences Lelkiség forrásai
ˇ Ferenc és Klára írásai
ˇ A Ferences Család rövid története
ˇ A Ferences Család jelenlegi helyzete
ˇ A Ferences Világi Rend regulája
ˇ Világiság és világi ferences elköteleződés
ˇ Ferences hozzájárulás a béke, igazságosság és a környezetvédelem ügyéhez

IRÁNYELVEK A TESTVÉRI VEZETÉSHEZ (ANIMÁCIÓHOZ)

1.    BEVEZETŐ
A Ferences Világi Rendnek – önnön hivatásának erejénél fogva – készen kell állnia egyrészt arra, hogy megossza evangéliumi élettapasztalatát azokkal a fiatalokkal, akik úgy érzik, hogy
Assisi Szent Ferenc vonzza őket, másrészt arra, hogy keresse azokat az eszközöket,
amelyekkel mindezt megfelelően mutatja be nekik.
(A FVR Általános Konstitúciói, 96. cikkely, 1. pont)
A FVR alapdokumentumai hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos megosztani az evangéliumi élet tapasztalatait az ifjúsággal. Nagy örömre és hálára indít, hogy a Ferences Ifjúság több mint 60 éve létezik, és manapság már több mint 60 országban van jelen.
A Ferences Ifjúság első Nemzetközi Nagygyűlésén, – amelyet a FVR Nemzetközi Tanácsának Elnöksége 2007-ben Spanyolországban, Barcelonában szervezett -, első alkalommal, intenzíven tárgyaltak a testvéri vezető (animátor) szolgálatáról. A záró nyilatkozatban a Ferences Ifjúságnak a világ minden részéről összegyűlt képviselői elmondták tapasztalataikat, és segítettek abban, hogy a testvéri vezető (animátor) és a testvéri vezetés (animáció) témájával kapcsolatban a gondolatok és elképzelések még rendszerezettebben váljanak hozzáférhetővé.
2008-ban a Magyarországon tartott Általános Káptalan résztvevői kérték, hogy a testvéri vezetők (animátorok) számára megfelelő eszközök kerüljenek kidolgozásra, annak érdekében, hogy szolgálatukat még jobban végezhessék. Néhány országos testvéri közösség tapasztalata megerősítette azt az igényt, hogy szülessenek irányelvek és közös módszerek az ifjúság vezetésére (animálására) és arra, hogyan teremtessék meg a jól körülírt kapcsolat a két közösség: a Ferences Világi Rend és a Ferences Ifjúság között.
A testvéri vezetés (animáció) jelentőségének a tisztázása nyilvánvalóan szükséges, már azért is, mert a Ferences Ifjúságból néhány csoport úgy alakult meg, hogy semmilyen kapcsolata nem volt a Ferences Világi Renddel; míg azok, amelyek A FVR kebelén belül jöttek létre, a megfelelő képzés és/vagy a hozzáillő vezetés (animáció) hiánya miatt vagy identitásbeli válságokat éltek meg, vagy pedig félreértették a Ferences Világi Renden és a Ferences Ifjúságon belüli helyüket és szerepüket.
Ezért tehát ez a dokumentum, amely a testvéri vezetőkhöz (animátorokhoz) és a Tanácsokhoz szól a FVR és a Ferences Ifjúság minden szintjén, irányelveket fogalmaz meg arról, hogyan biztosítható hatékonyan a Ferences Ifjúság számára nyújtott testvéri vezetés (animáció).

2.    TESTVÉRI VEZETÉS (ANIMÁCIÓ)

A Ferences Világi Rendnek … segítenie kell, hogy a Ferences Ifjúság életereje növekedjék és közösségei elterjedjenek. Sajátos tevékenységek és témák előterjesztésével álljon az ifjúság mellé emberi és lelki fejlődésének útján.
(A FVR Általános Konstitúciói, 97. cikkely, 1. pont)
2.1.    A testvéri vezetés (animáció) jelentősége
A Ferences Világi Rend Általános Konstitúciói megkövetelik, hogy a Ferences Ifjúság testvéri vezetést (animációt) kérjen az illetékes világi vezetőktől, mert a Ferences Világi Rendnek szerves részét képezik, és a Ferences Családhoz tartoznak.
“A Ferences Ifjúság tagjainak betagozódása a Ferences Világi Rendbe” című dokumentum alapján “a testvéri vezetés (animáció) a kíséret szinonimája”. Elsődleges célja az, hogy együtt legyen az ifjúsággal annak emberi, keresztény és ferences útján, amint a hívást megtapasztalják, hogy Krisztust kövessék Assisi Szent Ferenc életének és üzenetének fényében.
2.2.    Ki a felelős a testvéri vezetésért (animációért)?
A testvéri animációért való felelősséget az egész világi rendi testvéri közösség viseli, a testvérek és nővérek testvéri példája által olyan légkört teremtve, amely közelebb viszi a világi ferences lelkiséget a fiatalokhoz.
A Ferences Világi Rendi közösség tanácsa ezt a felelősségét közös találkozók szervezése révén gyakorolja, a kölcsönös szeretetközösség szellemében, és azáltal, hogy kinevez egy alkalmas személyt arra, hogy testvéri vezetőként (animátorként) szolgáljon.
Végül pedig, a testvéri vezető (animátor) saját életpéldájával és a Ferences Világi Rend képviseletében az ifjúság életében való jelenlétével visz életet ebbe a szolgálatba.

3.    A TESTVÉRI VEZETŐ (ANIMÁTOR)

A Ferences Világi Rend testvéri közösségei
vállalják, hogy a Ferences Ifjúság közösségei mellé
testvéri vezetőt adnak (…).
(A FVR Általános Konstitúciói, 97. cikkely, 2. pont)
A testvéri vezető (animátor) a Ferences Világi Rendi közösség és a Ferences Ifjúság látható csatlakozási pontja, mert ő az a személy, aki a legrendszeresebben részt vesz a Ferences Ifjúság életében.
3.1.    A testvéri vezető (animátor) szerepe és feladatai
A testvéri vezető (animátor) fő küldetése, hogy tanúságot tegyen az evangéliumi életről, ami a Ferences Ifjúsággal való kapcsolatában kell, hogy megnyilvánuljon.
Annak érdekében, hogy a Ferences Ifjúság iránti szolgálatát még jobban végezhesse, a testvéri vezetőnek (animátornak) ismernie kell a Ferences Ifjúságra vonatkozó összes dokumentumot, és különös figyelmet kell szentelnie a képzésnek, együttműködve azokkal, akik a testvéri közösségben ezért felelősek: a Ferences Ifjúság tanácsa, a képzési felelős és a lelki asszisztens.
A testvéri vezető (animátor) szerepe és feladatai:
–    kísérje az ifjúságot annak emberi és lelki fejlődésének útján, hogy elérjék a személyes érettséget;
–    támogassa alkalmas és dinamikus kezdeményezésekkel a ferences életvitelt az ifjúság körében;
–    biztosítson megfelelő ferences képzést, amely segíti az ifjúságot abban, hogy élettervük központjába Krisztus személyét és az Ő követését állítsák;
–    segítse elő a szoros közösséget a Ferences Világi Renddel, amellyel egyazon a karizmájuk: ferences és világi;
–    támogassa a Ferences Ifjúságot a Ferences Világi Rendi közösségekben, csakúgy, mint azokban a ferences és egyházi körökben, ahol a fiatalok számára nem nyíltak még meg a lehetőségek.
3.2.    A testvéri vezető (animátor) tulajdonságai
Azon szerep és feladatok alapján, amelyeket az előbbiekben említettünk, a testvéri vezetőnek (animátornak) a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:
–    lélekben dinamikus és fiatalos;
–    nyitott a tanulásra;
–    következetes, lelki, és jól képzett;
–    tiszteletteljes, képes meghallgatni másokat, és nyitott a párbeszédre.
Az I. Ferences Ifjúsági Nagygyűlés résztvevői utaltak néhány olyan helyzetre, amely különös odafigyelést igényel a testvéri vezető (animátor) részéről. Ez magába foglalja a jó szándékot, hogy elfogadja a küldetést, és mentességet más elkötelező szolgálatoktól. Fontos, hogy legyen képessége arra, hogy ezt a feladatát mély felelősségtudattal végezze, anélkül, hogy ráerőltetné akaratát a fiatalokra. A testvéri vezetőnek (animátornak) nem szabad összetévesztenie küldetését és feladatait másokéval (mint például a Ferences Ifjúság elnökével, vagy a lelki asszisztensével).  A Ferences Világi Rend részvétele a Ferences Ifjúság tevékenységeiben a két testvéri közösség közötti közösséget fokoznia kell. Mindamellett a testvéri vezetőnek (animátornak) kerülnie kell azt, hogy a csoportot kifejezetten a Ferences Világi Rend felé irányítsa.
Mindez megköveteli, hogy a Ferences Világi Rendi Közösség tanácsa gondosan járjon el, amikor kijelöli a testvéri vezetőt (animátort), biztosítva, hogy ez a személy, aki fogadalmas világi ferences kell, hogy legyen, rendelkezzen azokkal a képességekkel, amelyek a Ferences Ifjúsággal való munkához szükségesek. Ha ilyen személy nem áll rendelkezésre, akkor a tanácsnak ehhez az eszményhez legközelebb állót kell megtalálnia.
3.3.    A testvéri vezető (animátor) a helyi szinten
A helyi szint az, ahol a Ferences Világi Rend és a Ferences Ifjúság között valódi és folyamatos viszony alakul ki a testvéri vezető (animátor) közreműködésével, aki rendszeres és gyakori kapcsolatban van a Ferences Ifjúsággal.
A testvéri vezető (animátor):
–    legyen közel a fiatal ferencesekhez gondjaikban, és velük együtt örüljön a fejlődésüknek;
–    legyen kész párbeszédet kezdeni velük, amikor érdeklődést mutatnak a világi ferences hivatás iránt;
–    folytonosan bátorítsa a Ferences Világi Rend közösségét, hogy teljesítse be a Ferences Ifjúság iránti kötelességét.
3.4.    A testvéri vezető (animátor) a regionális, országos és nemzetközi szinten
Regionális, országos és nemzetközi szinten a testvéri vezető (animátor) az a híd, aki a folyamatos kapcsolatot biztosítja a Ferences Világi Rend és a Ferences Ifjúság között. Együttműködik olyan tevékenységekben, mint a Ferences Világi rendi-Ferences Ifjúsági közös kongresszusok és gyűlések; együtt dolgozik az alsóbb szintek testvéri vezetőivel (animátoraival); valamint szemináriumokat és találkozókat szervez, hogy segítse őket, hogy felkészültebbekké váljanak szolgálatukra.
A testvéri vezető (animátor) támogatja a Ferences Világi Rend és a Ferences Ifjúság testvérei és nővérei egymás iránti kölcsönös érdeklődését. Ennek megfelelően kívánatos, – annak érdekében, hogy jobban összehangolhassa az életet és a tevékenységeket mindkét testvéri közösségben -, a megfelelő szintű tanácsnak a tagja legyen.
3.5.    A testvéri vezető (animátor) kinevezése
A Ferences Ifjúság közössége a Ferences Világi Rend közösségének a tanácsától kér egy testvéri vezetőt (animátort), a tanács pedig kinevez egy alkalmas és jól felkészült testvért vagy nővért erre a szolgálatra. A Ferences Ifjúság javasolhat valakit erre a szolgálatra, de ez a javaslat mégsem áll a Ferences Világi Rendi közösség tanácsának illetékessége fölött.
A testvéri vezető (animátor) rendszeresen tájékoztatja a Ferences Világi Rend tanácsát a Ferences Ifjúság körében folytatott tevékenységéről.

4.    KAPCSOLAT A FERENCES IFJÚSÁGGAL

A testvéri vezető (animátor) biztosítja azt az alapvető jelenlétet, amely a fiatalokat megfontolásaikban segíti, különösen, ami a ferences hivatásra vonatkozó megfontolásaikat illeti.
(A Ferences Ifjúság tagjainak betagozódása a Ferences Világi Rendbe 2. fejezet)
A testvéri vezető (animátor) segíti a Ferences Ifjúság tagjait abban, hogy felismerjék a Ferences Ifjúság tagjaiként önazonosságukat, csakúgy, mint a szerepüket és felelősségüket. A testvéri vezető (animátor) szerepe a támogatás, a vezetés és a bátorítás, amely lehetővé teszi, hogy a Ferences Ifjúság tagjai saját maguktól felfedezzék önnön hivatásukat, és a tettek azon területeit, ahol a tevékenységek és a programok tekintetében a leginkább érintettek.
Ha meghívják, hogy vegyen részt a Ferences Ifjúság tanácsának találkozóin, akkor a testvéri vezető (animátor) kifejti gondolatait, tapasztalatait és meglátásait. Jelenléte a Ferences Ifjúság találkozóin és gyűlésein nemcsak ösztönzőleg hat, de ki is fejezi a Ferences Világi Rendnek a Ferences Ifjúság iránti testvéri szeretetét.
A Ferences Világi Rend és a Ferences Ifjúság közötti szoros kötelék biztosítása érdekében a Ferences Világi Rend Általános Konstitúcióiban szerepel, hogy a Ferences Világi Rend egyik képviselője, akit saját tanácsa nevez ki, legyen a Ferences Ifjúság tanácsának a tagja.  Fontos dolog, hogy ne keverjük össze a Ferences Világi Rend e képviselőjét a testvéri vezetővel (animátorral). Mindazonáltal a gyakorlat azt mutatja, hogy lehetséges és hasznos, ha a Ferences Világi Rend képviselője egyúttal a testvéri vezető (animátor) is, mert így jobban megvalósulhat az egymásra ható életközösség.

5.    KAPCSOLAT A FERENCES VILÁGI RENDI KÖZÖSSÉGGEL

A testvéri vezető (animátor) ezért  a Ferences Világi Rendi testvéri közösségen belül is kell, hogy dolgozzon azért, hogy a Ferences Ifjúság fontosságát megfelelően megértsék, hogy bevonják a testvéri közösség tevékenységeibe, és bátorítsa a felelősségvállalásra a Ferences Ifjúság irányában.
(A Ferences Ifjúság tagjainak betagozódása a Ferences Világi Rendbe 2. fejezet)
A Ferences Világi Rendben a testvéri vezető (animátor), a megfelelő szintű tanácsok együttműködésével segítheti a testvéreket és a nővéreket, hogy megismerjék, mi a Ferences Ifjúság, és örömmel fogadják a Ferences Ifjúság tagjait a testvéri közösségben.
A kölcsönös elfogadás és megértés elősegítése érdekében a testvéri vezető (animátor) a következő javaslatokat teszi a testvéri közösség számára:
–    tartalmazza a Ferences Világi Rend képzési anyaga a Ferences Ifjúság dokumentumait is;
–    tartsanak közös találkozókat, gyűléseket és ünnepeket;
–    legyenek közös projektjeik, valamint
–    tervezzék nyitottan és rugalmasan a Ferences Ifjúságra vonatkozó tevékenységeiket.
Nem szükséges mondanunk, hogy a testvéri vezető (animátor) az a személy, akit a Ferences Ifjúság tagjai igazán jól ismernek, és aki igazán jól ismeri őket. Ő az a személy, aki lehetővé teszi, hogy a Ferences Ifjúság tagjai testvéri viszonyt alakítsanak ki a Ferences Világi Renddel, segítve őket abban, hogy úgy érezzék, bíznak bennük, és támogatják őket, ha úgy döntenek, hogy belépnek a Ferences Világi Rendbe.

6.    KAPCSOLAT A LELKI ASSZISZTENSSEL

…testvéri vezetőt adnak, aki a lelki asszisztenssel és a
Ferences Ifjúság közösségének a tanácsával együtt
biztosítja a megfelelő világi rendi képzést.
(A FVR Általános Konstitúciói, 97. cikkely, 2. pont)
A testvéri vezető (animátor) és a lelki asszisztens közötti jó testvéri kapcsolat hatékonnyá teszi az ifjúságra irányuló vezetés (animáció) szolgálatát. Mindazonáltal a testvéri vezető (animátor) szolgálata nem szabad, hogy keveredjen a lelki asszisztensével. Szerepük különböző, noha kiegészítik egymást.
 Ők együtt:
– kísérik a Ferences Ifjúság közösségét és annak tagjait, valamint együttműködnek a képzésük során;
– szentségi és imádságos élet példáját nyújtják;
– tanúságot tesznek saját világi és szerzetesi hivatásukról, és az egész Ferences Családot átölelő közösségről;
– arra vezetik (animálják) a fiatalokat, hogy testvéri közösségben éljék meg saját keresztény hivatásukat és ferences életmódjukat;
– kinyilvánítják, hogy a Ferences Ifjúság tagjaival a személyes párbeszédre készek, és rendelkezésükre állnak;
– segítik őket abban, hogy felfedezzék az Egyházban és a társadalomban azokat a területeket, ahol sok a tennivaló, és részvételük módját azokban.

7.    ÖSSZEFOGLALÁS

Hogy a Rend tagjai között megerősödjék a közösség, … a tanács … keresse a legmegfelelőbb eszközöket, hogy
a tagok fejlesszék ferences és egyházi életüket,
 és egyre testvéribb életet éljenek.
(FVR Regulája, 24. pont)
A testvéri vezetés (animáció) szolgálata révén a Ferences Világi Rend tanúságot tesz a Ferences Ifjúság tagjai előtt, és segíti őket abban, hogy betöltsék saját hivatásukat, a Ferences Világi Rend körében. Ez a Ferences Világi Rendi közösség életerejének is a jele.
Az a tény, hogy a testvéri vezető (animátor) meg kell, hogy ossza az idejét és a jelenlétét a Ferences Világi Rend és a Ferences Ifjúság között, megértést igényel a Ferences Világi Rend részéről, amelynek biztosítania kell a megfelelő eszközöket ennek a szolgálatnak az elvégzéséhez, mint pl. képzési kezdeményezések, anyagok, az útiköltség anyagi támogatása által stb.
Testvéri vezetőnek (animátornak) lenni ajándék és kiváltság. Odaadottságot, állhatatosságot és a megosztott felelősség vállalását jelenti, melynek eredményeképpen kölcsönösen gazdagodik mindenki, a Ferences Ifjúság, a Ferences Világi Rend és a Ferences Család, ahogy betöltik közös hivatásukat az Egyházban és a világban.

A FVR ORSZÁGOS TANÁCSÁNAK IRÁNYELVEI AZ IFJÚSÁGI MUNKÁHOZ
a FVR Általános Konstitúciók 96-97. cikkelye alapján

I. Célkitűzésünk meghatározása az ifjúsági munka területén: a Ferences Ifjúság (YouFra) megszervezése
Bár örömmel fogadjuk, és nagyra értékeljük a ferences jellegű ifjúságszervező tevékenység minden formáját, a Ferences Világi Rend ifjúsági munkájának legfőbb feladataként a FVR Konstitúciók (96-97. cikkely) által bemutatott Ferences Ifjúság (YouFra) megszervezését határozzuk meg, hűen annak sajátos elveihez, eszményeihez és dokumentumaihoz, hiszen Konstitúcióink szerint a Ferences Világi Rend különösen felelősnek érzi magát a Ferences Ifjúságért.

II. A Ferences Ifjúság alapelve: a FVR Regulája
Hangsúlyozzuk, hogy a Ferences Ifjúság lelkiségi pedagógiájának alapja a FVR Regulája, a FI tagjai azt a saját keresztény és ferences hivatásuk növekedését ösztönző iratnak tekintik (FVR Konst. 96 / 2-3).
Ebből adódóan megszervezése a FVR utánpótlását is szolgálja, s egyben evangelizációs küldetésünk keretei között a világi ferences lelkiség terjesztését is. (Ezen túlmenően az egész Ferences Családot is erősíti, hiszen a jól működő Ferences Ifjúság sokak számára kapu lehet más ferences ágak felé is.)
A Ferences Ifjúsághoz csatlakozó fiatalok arra éreznek hivatást, hogy “a keresztény életről Assisi Szent Ferenc üzenetének fényénél testvéri közösségben nyerjenek tapasztalatot, a Ferences Világi Rend keretei közt”.
Konstitúciónk tehát keresztény (ferences) evangéliumi tapasztalatszerzést tűz ki célul, amely testvéri közösségben valósul meg, és amelynek elméleti tananyagát a FVR Regulájában adja meg. Egyaránt fontos ebben a testvéri közösség; és a ferences lelkiség, amelyet a FVR Regula közvetít, s amelyet “legalább egyéves képzési időszak” munkája ismertet meg velük. A módszerek tekintetében a dokumentumok a fiatalok világához szabott képzési és nevelői módszerek fontosságát hangsúlyozzák.

III. Szakmai követelmények
Ahhoz, hogy a fentieket valóban teljesíthessük, a szervezőknek-vezetőknek több területen is biztos tudással és gyakorlattal kell rendelkezniük, különösen a kezdeti időben.
Vállalt feladatuk mértékében járatosnak kell lenniük:
a pedagógiában (hiszen fiatalok csoportos személyiségfejlesztését végzik),
a katekézisben (mivel valláspedagógiai munkát végeznek, az Evangéliumot értelmezik az FVR Regulája szerint), és
a ferences lelkiségben.
Képesnek kell lenniük oktatási-nevelési folyamatokban és célokban gondolkodni, átgondolt lelkiségi pedagógiai tantervet és tanmenetet összeállítani a Regula alapján, azt a korosztálynak megfelelő módszerekkel elsajátíttatni, s mindezt csoportdinamikai folyamatokban megvalósítani, elmélyíteni.

IV. Felelősség
Amint látjuk, nem kerülhető meg a felelősség kérdése. Ebben a tevékenységben ugyanis a siker lehetősége mellett nem csupán a sikertelenség lehetősége rejtőzik, hanem egy súlyos harmadik eshetőség is: komoly lelki sérülések, jószándékú károkozás. Nagyon is alapos felkészültség kell ehhez a munkához. Ha gyerekekkel, fiatalokkal dolgozunk, rendkívül nagy a felelősségünk Isten előtt.

V. Feladatok
A FVR OT-nak központi feladata van abban, hogy az FVR részéről elősegítse a Ferences Ifjúság keretei közt zajló színvonalas munkát, tiszteletben tartva a Ferences Ifjúság önállóságát.
Az OT támogassa és kísérje figyelemmel a Ferences Ifjúsággal dolgozó FVR testvérek tevékenységét, gondoskodjon megfelelő képzésükről, adjon számukra irányelveket, ajánlásokat.
A FVR testvéri közösség által a Ferences Ifjúság részére adott vezető kiválasztásánál fontos szempontok legyenek:
1. a Regula és a világi ferences lelkiség alapos ismerete
2. hűség a Konstitúciókban megjelölt célkitűzéshez (a FVR Regula mint lelki út)
3. képesség arra, hogy a fiatalokkal együttműködve átgondoltan és programszerűen vezesse őket előre a ferences lelkiségben.

Budapest, 2011. augusztus 27.

A FVR ÉS A FERENCES IFJÚSÁG GENERÁLIS ASSZISZTENSEINEK KONFERENCIÁJA
KÉZIKÖNYV A FERENCES VILÁGI REND ÉS A FERENCES IFJÚSÁG ASSZISZTENCIÁJÁHOZ

FORDÍTÁSI MUNKAANYAG AZ V. FEJEZETHEZ
(Váradi Szabolcs)

TARTALOM
V. FEJEZET – FERENCES IFJÚSÁG (YouFra) ÉS FERENCES GYERMEKEK
1.Szent Ferenc és az ifjúság
1.1.”Mit akarsz, Uram, hogy cselekedjem?”
1.2.Élni az Evangéliumot
2.A Ferences Ifjúság (YouFra) rövid története
3.Ferences Ifjúság: a ferences hivatás egy útja
3.1.A Ferences Ifjúság sajátos vonásai
3.2.Mi a Ferences Ifjúság?
3.2.1.A Ferences Ifjúság lelkisége
3.2.2.A Ferences Ifjúság szervezete
3.2.3.A Ferences Ifjúság és a Ferences Világi Rend kapcsolata
3.3.A hivatás útja
3.3.1.Ismerkedés
3.3.2.Az elköteleződést megelőző képzés a Ferences Ifjúságban
3.3.3.Az egyéni hivatás elmélyítése
3.4.A Ferences Ifjúság és a Ferences Világi Rend kapcsolata
3.4.1.Átvezetés a Ferences Világi Rendbe
3.4.2.A Ferences Ifjúsághoz és a Ferences Világi Rendhez való egyidejű tartozás
3.4.3.A Ferences Ifjúság testvéri vezetése (animációja)
3.5.Lelki asszisztencia
3.6.A képzés formája és tartalma
3.7.A Ferences Ifjúság szervezete
3.7.1.Helyi testvéri közösség
3.7.2.Regionális testvéri közösség
3.7.3.Országos testvéri közösség
3.8.Egyéb ferences ifjúsági csoportok
4.A Ferences Ifjúság a hivatásgondozás szempontjából
4.1.A Ferences Ifjúság sajátosságai
4.2.A Ferences Ifjúság mint az Egyház megtapasztalása
4.3.A Ferences Ifjúság identitása és szervezeti felépítése
5.A Ferences Világi Rend Regulája: a Ferences Ifjúság növekedését ösztönző irat
5.1.A Regula mint „életforma”
5.2.Közösségben élni
5.3.A Regula mint a fiatalok kreatív bevonásának dokumentuma
5.4.Jelenlét és küldetés
5.5.Képzés
5.6.A Regula mint a kölcsönös felelősség dokumentuma
6.Meghívás és küldetés a Ferences Ifjúságban
6.1A Ferences Ifjúság a Ferences Világi Rend Konstitúcióiban
6.2.Meghívás és hivatás
6.3.Belépni önmagunkba
6.4.Kilépni önmagunk korlátai közül
6.5.Találkozás az Egyházzal
6.6Találkozás az Evangéliummal
6.7.Nyitottá válni a testvérek felé
6.8.Hivatás a  Ferences Ifjúságba
7.A Ferences Ifjúság küldetése
7.1.A meghívástól a küldetésig
7.2.Az Evangélium szolgálata
7.3.Szegénység
7.4.Küldetés és remény
7.5.A Ferences Ifjúság küldetésének sajátosságai
8.A Ferences Ifjúság lelki asszisztenciája
8.1.Az asszisztencia célja
8.2.Az asszisztencia módszertana
8.3.Közös utazás
8.4.A hivatás vizsgálata
8.5.Képzés
9.Gyermekek a Ferences Családban
9.1.Gyermekek
9.1.1.Pedagógia
9.1.2.Elköteleződés
9.1.3.Szegénység
9.1.4.A felelősség gyakorlása
9.1.5.Kapcsolat másokkal
9.2.Serdülők
9.2.1.Pedagógia
9.2.2.Elköteleződés
9.2.3.A felelősség gyakorlása
9.2.4.Szegénység
9.2.5.Kapcsolat másokkal

V. FEJEZET
FERENCES IFJÚSÁG (YouFra) ÉS FERENCES GYERMEKEK
1.Szent Ferenc és a fiatalok
Szent Ferenc fiatalon lépett a hit útjára. Mindig valami nagyobbat keresett. Terveket szőtt az életéről, olyan fiatal volt, aki nagy dolgokra vágyott. Válaszokat keresett az élet értelmét kutató kérdéseire. Felnőttként azonban úgy érezte, hogy valami hiányzik – különösen a háborús élményei és egy súlyos betegség után. Így aztán, hogy megnyugodhasson a szíve, válaszra várva  figyelni kezdett.
Azt mondhatjuk, hogy Ferenc is olyan fiatal volt, mint amilyenek a mai fiatalok, akik választ keresnek a szívükben rejlő kérdésekre. Az ifjúságpasztorációs szolgálat területén sok olyan fiatalt találunk, akiket vonz Szent Ferenc, és az ő példájának követésével szeretnék elmélyíteni hitüket.

1.1.”Mit akarsz, Uram, hogy cselekedjem?”
Megtérésének kezdetén egy titokzatos spoletoi álmot követően az Úr visszafordulásra késztette Ferencet, hogy hazatérjen Assisibe, ő pedig belső várakozással és teljes szívvel sokszor elismételte ezt a kérdést: Uram, mit akarsz, hogy cselekedjek? Ez a kérdés ma is sok fiatalban merül fel.
Ezzel a kérdéssel a szívében kialakult benne az elmélyült Istenre figyelés. Megpróbálta megérteni, hogy mit akar tőle az Úr. Mindannyiunk számára ez lehet a kiindulópont. Mit akarsz, Uram, hogy cselekedjem? Uram, mit akarsz tőlem? Olyan kérdések ezek, amelyeket Isten akaratát keresve sok fiatal feltesz. Isten akaratának keresése – hasonlóan Ferenc tapasztalatához – azt jelenti, hogy megtanulunk odafigyelni. Figyelünk és várunk, amíg megszólal az Úr.
Egy napon San Damiano kápolnájának keresztje előtt Ferenc úgy hallotta, hogy megszólítja az Úr: „Ferenc, menj és építsd fel újra egyházamat, mert mint látod, majdnem összedől!” Igazi találkozás volt ez Ferenc számára a feltámadt és élő Jézus Krisztussal. Olyan találkozás, amely új irányt adott az életének. Mivel nem értette meg rögtön a parancs értelmét, de teljesíteni akarta az Úr akaratát, templomok helyreállításával kezdett foglalkozni.
Ferenc személyes élményének ez a második jelentős pillanata segíthet megértenünk azt, hogy a hitben való elmélyülés útja nem lehetséges a Jézus Krisztussal való igazi találkozás nélkül. Az alapvető kérdés a fiatalok számára ez: Ma is lehetséges Jézus Krisztussal találkozni? Hol lehet Őt megtalálni? Hogyan lehet Őt megtalálni?
Az ilyen kérdések megválaszolásával mélyülhetünk el a hitben. Az Úrral való hiteles találkozás élménye gyakran jelenti a fiatalok számára azt, hogy rálépnek az Isten Szavára való mélyebb odafigyelés útjára.

1.2.Élni az Evangéliumot
Az Isten Szavával való találkozás egy olyan dolog Ferenc élményében, ami segíthet megértenünk a második lépést a fiatalok szolgálatában. Isten Szavának hallgatása döntő fontossággal bírt Ferenc számára. Nem tudva még, hogy mi is legyen a második lépés, Ferenc az Angyalos Boldogasszony templomban hallgatta Máté evangéliumának azt a szakaszát, amelyben az Úr elmondja apostolainak, hogyan hirdessék a világban az Evangéliumot. Ekkor értette meg teljesen a hivatását: bejárni a világot, hogy mindenkinek hirdesse az Örömhírt. Miután a pap elmagyarázta ezeknek a szavaknak a jelentését, Ferenc nagy örömmel kiáltott fel: „Ez az, amit én akarok, ez az, amit én keresek, ez az, amit teljes szívembôl tenni kívánok!”
Sok fiatalnak nagyon nehéz ma megérteni, mi is a hivatása. Azonban sokan találnak közülük Ferenc élményében egy lehetőséget, egy utat, hogy megértsék, hogyan fedezhető fel az egyéni hivatás Isten Szavának hallgatásával.
Néha, különösen eleinte arra lesz szükségünk, hogy elmenjünk és megtaláljuk a fiatalokat. Ott kell lennünk, ahol ők is vannak, nem pedig azt várni, hogy ők jöjjenek hozzánk. Ez azt jelenti, hogy ki kell lépnünk a saját környezetünkből és közéjük menni, osztozni az életükben. Később, ha már megismerték a közös lét szépségét, ők lesznek azok, akik elhozzák a barátaikat, hogy ők is részesüljenek ugyanabban az élményben. Segítenünk kell nekik felfedezni, hogy Istennek minden egyes ember számára van életterve. Egy ilyen terv felfedezése azzal jár, hogy közösségre lépünk Istennel. Ez pedig azt jelenti, hogy belépünk az igazi öröm és szeretet világába és abban élünk.
Sokan felismerik mindezeket Ferencben: egy ember, aki tele van örömmel, szeretettel és békével. De Ferenc ezt a belső békét, amire egész szívéből vágyott, egyedül Isten tervének elfogadásán keresztül találta meg. Így egész élete a Fölséges Isten himnuszává és az Úrnak való folyamatos hálaadássá  vált.
Attól a pillanattól fogva, hogy megérezte Isten Szavának egész édességét és erejét, az Evangélium vált Ferenc életének szabályává. Hallotta Urát, aki beszélt hozzá az Evangéliumban. Milyen gyönyörű is Szent Ferenc példáját követve az Úr Szavával barátságot kötni! Hány fiatalnak van szüksége pontosan erre az élményre! Milyen csodálatos dolog hallani egy fiatalt, aki az Isten Szavával történt valódi találkozás után megvallja: Hozzám is szólt Isten, szeret engem, igazán szeret engem az Úr és megbocsátott nekem.
Minden keresztény elsődleges kötelessége, hogy életszabályává tegye az Evangéliumot. A fiatalok pedig, különösen azok, akiket vonz az, ahogyan Szent Ferenc életre váltotta és kifejezte hitét Jézus Krisztusban, az élet hiteles jelei lehetnek a mai világban.
Ezeknek a fiataloknak, akik úgy érzik, hogy a Szentlélek ennek az élménynek a közös életre váltására hívja őket, javasolhatjuk a Ferences Ifjúság vagy a Ferences Világi Rend életformáját.

2.A Ferences Ifjúság (YouFra) rövid története
A Ferences Ifjúság hivatalosan 1948-ban, Olaszországban született meg. A Ferences Rendben Pacifico Perantoni miniszter generális egyesítette egységes szövetségbe azokat az ifjúsági csoportokat, amelyeket rendjének szerzetesei vezettek. (A szövetséget eleinte a Katolikus Akció Ferences Ifjúsága néven nevezték.) A Kapucinus Rendben a Ferences Ifjúságot Milánó, Ascoli Piceno és Firenze ifjúsági csoportjainak szövetségeként alapították meg, s ez a szövetség a következő években fokozatosan kiterjedt a kapucinus szerzetesek által vezetett további ifjúsági körökre is. Az 1950-es években a minoriták is egyre inkább elkezdték támogatni ifjúsági csoportjaik között a Ferences Ifjúságot. Mindössze tíz évvel később, 1958-ban a Ferences Ifjúság már 453 csoporttal rendelkezett szerte az országban.
A kapucinusok 1954-ben elfogadták a Ferences Ifjúság első statútumát (melyet a minoriták is elfogadtak 1958-ban). 1968-ban kezdték el felvázolni a kapucinusok a Ferences Ifjúság második statútumát (1971-ben, Il Nostro Volto címmel fogadták el), amelyet a Ferences Rend szerzetesei által irányított csoportoknál azonnal be is vezettek, és később, 1974-ben a minoriták is elfogadtak.
Az 1970-es évek vége felé nyilvánvalóan szükségessé vált egy új országos dokumentum a Ferences Ifjúság közösségeihez tartozó összes fiatal számára. Az 1977-es viterboi, az 1978-as nolai és az 1980-as seianoi káptalanok – melyeken részt vettek a különböző ferences ágak – vezettek oda, hogy körvonalazódott annak a dokumentumnak a vázlata, ami pár évvel később a Ferences Ifjúság életformájává vagy harmadik statútumává vált.
Az ideiglenes szövegváltozatot a Ferences Világi Rend Nemzetközi Tanácsa (FVRNT)  is megismerte, és a világ minden tájáról felkéréseket kapott arra, hogy irányelveket fogalmazzon meg a Ferences Ifjúság számára. Eközben az olasz Ferences Ifjúság tapasztalatát más népek is megismerték. Különböző országok (különösen Argentina és Brazília) kifejezték a közös irányítás szükségességét. Hogy ezeknek az igényeknek megfeleljen, a FVR Nemzetközi Elnöksége kiadott egy dokumentumot azzal az „alapvető vázlattal”, ami a FVR Általános Konstitúcióiban található, a Ferences Ifjúságról szóló cikkelyek alapjává vált. Az olasz Ferences Ifjúság Pasteum-i káptalanján  – melyeken részt vettek a különböző ferences ágak – elfogadták a Statútumok végleges, a Ferences Ifjúság nemzetközi jellegéhez igazított szövegét.

Kedves Olvasó!

A Ferences Ifjúság a szervezők-vezetők számára igényes, és egyben sajátos pedagógiai feladatot is jelent.
Hogyan segítsük a fiatalokat Szent Ferenc útján Isten felé? Hogyan alakulhat a személyiségük egyre inkább Isten képmására?
Ezekre a kérdésekre találsz eligazítást az itt következő írásban.
P. Fekete András:
Szent Ferenc pedagógiájának néhány vonása
http://www.szepi.hu/irodalom/pedagogia/tped_057.html

Scroll to Top