A stigmák megjelenésének jubileumát megünnepelni lehetőség arra, hogy megteremtsük életünkben az imádságos és szemlélődő csend helyét a legfontosabb felé irányítva figyelmünket; egyben önmagunkon túllépve „megérintsük Krisztus szenvedő testét másokban.” (Gaudete et exsultate 37)

Két évvel halála előtt Szent Ferenc visszavonult La Verna hegyére, hogy negyven napos imádságos böjtöt tartson. Ennek csendjében akart egészen hasonlóvá válni Krisztushoz, átélni az ő irántunk érzett szeretetét és értünk vállalt szenvedését. A Keresztrefeszítettel való találkozásban megkapta a szent sebeket, a szeretet szívébe és testébe vésett jeleit.

Ezután Ferenc leereszkedve a hegyről, „magán hordozva a Keresztrefeszített képmását, nem kézzel mintázott kő- vagy fatáblákon, hanem testének tagjain az élő Isten ujjával megrajzolva” (LM 13,5), a szegények, a betegek és a rászorulók közé ment, hogy továbbadhassa nekik az isteni szeretetet. A Kereszttel való találkozás arra sarkallta Ferencet, hogy találkozzon az emberek hordozta keresztekkel.

Scroll to Top