Öt év szünet után idén július 18-23. között újra megrendezésre került a közel 30 éves hagyományokra visszanyúló Ferences Világi Rendi Tábor, melynek ezúttal a visegrádi Mócsi tanya adott otthont. A tábor csaknem 150 résztvevőjét három generáció képviselői alkották, javarészt az ország különböző világi rendi közösségeinek (Piliscsaba, Szentendre, Szeged, Gyöngyös) tagjai és családjaik, barátaik, emellett nagy örömünkre szolgált, hogy a meghívást olyanok is elfogadták, akik nem kapcsolódnak szorosan ferences közösséghez.

A tábor programja igazodott a széles korosztályhoz: sport, sorverseny, akadályverseny az erdőben, kézműves programok, jelháború a kicsikkel, esti mese a gyerekeknek, zsolozsma és tábortűzi beszélgetés a felnőtteknek.
A hét folyamán több ferences atya is ellátogatott hozzánk: nyitó szentmisét Dobszay Benedek OFM tartományfőnök atya celebrálta a táborlakóknak, a tábor további részében Lukovits Milán és Szabó József “Joe” atyák is bekapcsolódtak a táborba egy rövid időre. Az állandó ferences jelenlét Gosia FMM nővér személyében valósult meg, aki egész héten velünk táborozott.

A szervezők célja elsősorban az volt, hogy mindazok számára lehetőséget és alkalmat teremtsen a találkozásra, akik a ferences lelkiséghez valamilyen formában kötődnek, illetve hasonló értékrend alapján élik életüket. Nem kevésbé fontos cél azoknak a ferences és keresztény értékeknek az újra felfedezése, melyeket a tábor egykori alapítói évről évre továbbadtak a felnövekvő generációknak. A közös élményeken és a találkozás örömén felbuzdulva már meg is kezdődött a jövő nyári tábor előkészítése. Reméljük, hogy sikerül újraéleszteni a FVR Tábor hagyományait, s közben mind jobban szemlélni ezen keresztül is a ferences lelkiség üzenetét.

Geiszelhardt Sári

Scroll to Top