Szeretnénk szívből megköszönni bekapcsolódásotokat és nagyvonalú hozzájárulásotokat a “Well4Africa” társadalmi kezdeményezéshez! Ez a ferences szolidaritás egyértelmű jele és Regulánk hiteles megélése, mely arra hív bennünket, hogy gondoskodjunk a szegényekről és hogy erőfeszítéseket tegyünk arra, hogy “olyan életkörülményeket teremtsünk, melyek méltóak a Krisztus által megváltott emberhez” (vő Regula 13).

Mint azt bizonyára sokan tudják közületek, a “Well4Africa” projekt az 2018. augusztus 20-26. között Litvániában lezajlott 3. Európai OFS és Ferences Ifjúsági Kongresszus speciális gyümölcseként született. Ennek a társadalmi kezdeményezésnek a kezdeti célja az volt, hogy biztonságos ivóvizet biztosítson három különböző közösségnek Ugandában, Zimbabwéban és Malawiban. A Kongresszus után a különböző országos közösségek óriási támogatását látva a CIOFS Elnökség elhatározta, hogy a “Well4Africa” projekt egy állandó projektté válik az egész Világi Ferences Rend számára, melynek ügyintézésével a litván országos tanácsot bízta meg.

Az európai Ferences Család és a jóakaratú emberek közös erőfeszítéseinek hála, a “Well4Africa” jelenlegi anyagi helyzete a következő:

● A teljes összeg, amely az kezdeményezés indulásától 2019. dec. 8-áig befolyt: 97 693,96 Eur (kb. 32 850 000 forint)
● A teljes, 2019. December 8-áig felhasznált összeg: 60 945,09 Eur
● A további projektekre fennmaradó összeg: 36 748,87 Eur

A legfrissebb számok a well4africa.eu honlapon követhetők. Ugyanitt szintén elérhetők a megvalósult projektekről szóló jelentések. Egyéb, bizalmas információkat a “Well4Africa” archívum tartalmaz, melyet a Ferences Világi Rend litván országos tanácsa kezel.

Mostanáig két teljesen megvalósított és két megvalósítás alatt álló projektünk van. Először a befejezett projekteket és azok eredményeit szeretnénk bemutatni.

Kihani víz projekt, Uganda

A Kihani víz projekt három fázisban valósult meg. Az első fázis a következő munkákból állt: egy sekély kút kiásása és megépítése, a szivattyúház megépítése, a szivattyú beüzemelése, egy 50 000 liter kapacitású víztartály megépítése a Kihani plébániatemplom területén, árokásás és csövek lefektetése a kúttól a templom tartályához és tovább a Szent József általános iskolához és a Szent Anna középiskolához. A második fázis a következőket foglalta magában: a Szent Mária általános iskolánál egy 50 000 liter kapacitású víztartály kiépítését, árokásást és csövek lefektetését a kúttól az elsődleges tartályhoz és a víz eljuttatását két községhez (Irwaniro és Kitambeya), csaptelepek és szabályozó kamrák kiépítését. A harmadik fázisban a vízvezetéket kiterjesztették a Szent Mária elsődleges tartálytól Katunguru közösségi faluba, az Allied általános iskolába, Katunguru közösség piacához, a Bright Model általános iskolához, a Szent Anna személyzeti szálláshelyekhez és Kagunga községbe

A vízellátó rendszer 700 helyi lakos, főként nők és gyerekek mindennapi életét segíti elő.

Április 28-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján ünnepélyes szentmise keretében megáldották a vízellátó rendszert. Világi ferencesek a közösség minden szintjéről, projekt munkások, mérnökök, az általános és középiskola tanulói és az egész faluközösség részt vett az ünnepségen. A Kihani közösség nyílt levélben mondott köszönetet a “Well4Africa” társadalmi kezdeményezés minden adományozójának.

Egy videó összefoglaló szintén elérhető a YouTube-on: Water project by “Well4Africa” in Kihani community, Uganda. (Víz project a “Well4Africa” jóvoltából Kihani közösségben, Ugandában)
A munkát egy helyi építési vállalat, a “Wapah Uganda 2015” valósította meg 2018. december – 2019. május között. A projekt teljes költsége 39 690 euró.

Namame víz projekt Malawiban

Namame kápolna közelében, Blantyre főegyházmegye területén egy vízkiemelő lyukat fúrtak Malawiban. A helyi éghajlaton három évszak van: az esős időszak, a hideg időszak és a száraz időszak. Ez a vidéki terület sűrűn lakott: mintegy 250 000 szegény ember él itt, akiknek nagy szükségük van tiszta ivóvízre. Ezek között van 60 ferences világi rendi és 10 ferences ifjúsági tag. Megélhetésüket kisebb vállalkozások működtetésével biztosítják, pl. tehéntenyésztés, zöldség, tűzifa és egyéb élelmiszer termékek eladása. A legtöbben kukoricát termelnek fő élelmiszer gyanánt, mások kölest, maniókát és burgonyát.

A “Well4Africa” által kialakított vízkiemelő lyuk sokkal könnyebbé tette a biztonságos ivóvízhez való hozzájutást. A vizet kézi erővel szivattyúzzák, és ingyenesen osztják el. A Ferences Világi Rend helyi közösségének bizottsága felelős a kút fenntartásáért. A kút karbantartását egy erre elkülönített alapból biztosítják, amelyet zöldségek, tehenek, disznók, kecskék és csirkék eladásából gyűjtöttek össze. A munkálatokat a “Kenwood Engineering” cég végezte 2018. november 27. és december 18. között. A projekt teljes költsége 6 645 000 malawi kwacha volt. A hivatalos euro – malawi kwacha átváltási ár 2018. november 9-én (a pénzátutalás napján) 815,2964 volt. Összesen 8150 euró került átutalásra. Megjegyzés: A csekély különbség a teljes elköltött összeg és a két elvégzett projekt bekerülési költsége között banki díjakból és valutaváltási költségekből adódik. Egy videóbeszámoló található a YouTube-on a felszentelési szertartásról.

A jelen helyzet

A “Well4Africa” koordinációs csapata (Monika Midveryte OFS, Attilio Galimberti OFS, Jenny
Harrington OFS and Nadia Rudolf von Rohr OFS) további projekteken dolgozik.
Malawiban egy második víz projekt is elkezdődött a Szent Lőrinc kapucinus plébánia területén Zomba egyházmegyében. Ez napenergia-rendszert, vízszivattyút és egy víztornyot fog tartalmazni, így könnyítve nők terheit, akiknek vizet kell hordaniuk a családjuknak.
Ennek a projektnek a teljes költségvetése 12 839,44 euró.

Egy kézzel működő vízkiemelő lyuk van kialakítás alatt Zimbabwéban, a St. Michael’s Masenyane-nál, amely a Fatima misszió egy kihelyezett állomása Hwange egyházmegye területén. Már majdnem az összes dokumentum elkészült, a szerződésre várunk. A ferences világi rendiek egy parkot is terveztek – egy rekreációs területet a kút környékén élő embereknek.

Mozambikból, a Közép-Afrikai Köztársaságból és Ghánából szintén kaptunk kéréseket. Reményeink szerint még több projekt is megvalósul a közeljövőben. Várjuk az afrikai országos közösségek támogatásra benyújtott pályázatait. A jelentkezési feltételek és az útmutató itt található.

Így arra kérjük az európai (és egyéb helyeken lévő) országos közösségeket, hogy hosszabbítsák meg az gyűjtést a “Well4Africa” projekt céljaira országaikban. Kérjük imádkozzatok is ezért a kezeményezésért, különösen a Regina Familiae Franciscanae (A Ferences Család Királynéja) Ikon zarándoklata során, hogy ne azok legyünk, akik hiába építenek (vö 127. zsoltár). Áldott Szűz Mária, a ferences család királynéja, imádkozz értünk!

Békés és boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk. Pax et bonum!

Testvéri szeretettel:

image006

Monika Midveryte OFS
Nemzetközi tanácstag, a “Well4Africa” társadalmi kezdeményezés koordinátora

image008

Virginija Mickute OFS
Világi Ferences Rend, Litvánia országos minisztere

Litvánia, 2019. december 10.

Scroll to Top