Idén ismét megkülönböztetett figyelemmel kísértük a Ferences Világi Rend Nemzetközi Tanácsának választókáptalanját, mert nagy hálával és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a világi valamennyi ferences világi rendi testvérének első számú szolgája az elmúlt hét évben Kauser Tibor testvérünk volt.

A magyarországi közösséget az Országos Tanács nemzetközi tanácstag tagja, Beke Márton képviselte, aki Bódy István testvérünk technikai segítségével több alkalommal is élőben jelentkezett a Világi Rend youtube csatornáján és adott hírt az aktuális történésekről. Ezeket a bejelentkezéseket vissza is lehet nézni:

A káptalanon nagyjából százan vettek részt a tanácstagokkal és a segítőkkel együtt. Voltak olyan országok, akiknek nem volt lehetőségük személyesen küldöttet küldeni a káptalanra, értük is imádkoztak a jelenlévők.

Az első napokban a NT elnöksége beszámolóit hallgathatták meg a résztvevők és elkezdődtek az előkészületek a szerdai választáshoz. Nagy kegyelem volt a testvérek számára, hogy kedden, még a választás előtt Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta a káptalani résztvevőket. Erről a Vatikán hivatalos honlapján magyar nyelven is tudósítottak, melyet itt lehet elolvasni:

https://www.vaticannews.va/hu/papa/news/2021-11/ferenc-papa-beszed-ferenes-vilagi-rend-arpadhazi-erzsebet.html


A miniszter generális, Kauser Tibor Ferenc pápához intézett szavait és Ferenc pápa üzenetét a testvérek számára a fordítások elkészültével igyekszünk mihamarabb közzétenni.

2021. november 17. szerdán a választások a miniszter generális választásával kezdődtek. Az Általános Káptalan tagjai ismét Kauser Tibor testvérünket választották meg a következő 6 évre Miniszter Generálisnak, helyettesének pedig Mary Stronachot az USA-ból. Mindkét testvér elfogadta a megbízatást.

A Miniszter Generális és helyettesének megválasztását követően az egyes régiókért felelős elnökségi tanácstagokról szavazott a káptalan. A régiók felosztása az előző hat évhez képest némileg változott, ez Magyarországot is érinti. A káptalan keddi döntése értelmében az észak-európai terület része lettünk, amely így az országok számát tekintve legnagyobb régió, Nagy-Britanniától Oroszországig tart. Az alábbi térképen világoskék színnel van jelölve. Az átszervezés egyik oka az volt, hogy a közel-keleten növekszik a rend jelenléte, így egyre több figyelmet igényel a déli-mediterrán terület, amit ilyen módon lehet majd biztosítani.

A káptalan a régió felelősének a Dina Shabalina ukrán testvérünket választotta meg. Dina 2009-ben tett fogadalmat, és egy katolikus kiadónál dolgozik. Kelet-európaiként valószínűleg könnyebben megértjük majd egymást, mint ha egy távoli országból lenne felelősünk.

Már most kezdjünk el imádkozni érte!

Scroll to Top