Minden közös program megszervezése munkával is jár. A helyszín, az időpont, a program, az étkezés, az előadó: mind-mind sok kis szervezést igénylő feladat. Általában a közösségekben kialakulnak a „szerepek” – persze mondhatjuk, hogy a Jóistentől kapott adományok alapján. Van, aki talpraesett és bárkinek bátran telefonál, van, aki félénkebb ilyen szempontból, de nagyon finom süteményeket süt. Van, aki a plébánián jártasabb, az ottani atyával egyeztet és van, aki a programot állítja össze, szépen átgondolva minden mozzanatot. Van, aki a zenei szolgálatát ajánlja fel. Ez így természetes.

Amikor elkezdődik egy lelki nap szervezése, sokszor csak az előttünk álló feladat-kupacot látjuk, próbálunk minél több testvért bevonni az előkészületekbe. Ha ez kicsit nehézkesebben megy, talán el is keseredünk, és hirtelen nem is tudjuk hogyan fog ez összeállni. Én is így jártam a Páduai Szent Antal Régió lelki napjának szervezésekor.

És ekkor „megmutatta magát az Isten”, vagyis megjelentek az Angyalkák, és sorban bejelentkeztek, hogy miben segítsenek. Milyen jó, hogy ezen a lelki napon Hesz Dénes atya a Szent Őrzőangyalokról beszélt nekünk. Megerősített abban, hogy nem véletlen, hogy találkoztam az egyik testvérrel, hogy telefonált egy másik, vagy üzenetekben gyorsan kommunikáltunk, s meg tudtunk beszélni minden fontos dolgot. Sugallatokkal és „véletlen” találkozásokkal a Jóisten az Őrangyalokon keresztül így segített nekem.

A lelki napon pedig megsokszorozódtak a szorgos kezek, és aranyosan mindenki megtalálta, hogyan tegye hasznossá magát. A vendégek kiszolgálása ilyenkor nem teher, mert ahhoz járulunk hozzá ezzel, hogy mindenkinek felhőtlen testi és lelki feltöltődésben legyen része, s örülünk, hogy a többi testvérrel is együtt vagyunk. Igaz, hogy a házigazdák egy kicsit máshogy vesznek részt, mint a vendégek, de mi, (a PI-TE közösség tagjai) a Szentmisén és előadáson túl ebben a tevékeny szorgos együttlétben is éreztük, hogy árad a kegyelem. Még az Eucharisztikus kongresszus bűvöletében vagyunk, s lehet, hogy szállóige lesz Piusz testvér ott elhangzott szavaiból. Én is Őt idézném:

Lelkileg ismét „megizmosodtunk”, Istennek legyen hála!

Egy szegedi testvér tanúságtételéből idézek:

Régiónk az őszi lelki napját idén október 2-án szombaton az szent őrzőangyalok emléknapján tartotta, így stílszerűen témája is – Dénes atya vezetésével – az angyalok körül forgott. A Kiskőrösi PI-TE közösség látott minket vendégül. Én a mostani szeretetteljes testvéri együttlétben újra megtapasztaltam, hogy ferences testvérkéim is az “őrangyalaim”, akik bár láthatóan itt a földön élnek, ugyanúgy inspirálnak, bátorítanak, megerősítenek, figyelmeztetnek. Öröm volt együtt zsolozsmázni, felemelő volt a közös szentmise, megerősítettek a baráti beszélgetések, tanúságtételek. Szükségem van rá, hogy rendszeresen megtapasztaljam, nem vagyok sziget, vannak társaim, testvéreim, van feladatom, küldetésem a világban. Nekem személy szerint hazámért, Magyarországért és népünként kell közbenjárnom. Ferencesként…Szüntelen…

És Téged testvérem – ki e sorokat olvasod – mire hív Isten, mire inspirálnak az angyalok?

Scroll to Top